Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Στο στόχαστρο ό,τι πιο τρυφερό: η ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ! -- Ο ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ



Γράφει ο Καλλιντέρης Νικόδημος

Στη Βρετανία το Τμήμα Υγείας του Πανεπιστημίου του Sussex (University of Sussex Hospitals NHS Trust) ισχυρίζεται ότι το γάλα που παράγεται από διεμφυλικές/τρανς γυναίκες (δηλ. βιολογικά άνδρες) κατόπιν χορήγησης συνδυασμού φαρμάκων είναι εξίσου θρεπτικό με το μητρικό γάλα μιας γυναίκας που παράγεται φυσιολογικά μετά τον τοκετό!

Στο πλαίσιο προώθησης αυτής της αλλόκοτης και αφύσικης θέσης γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιείται ο «άφυλος» όρος chestfeeding αντί του breastfeeding (που παραπέμπει στο γυναικείο στήθος) καθώς ο πρώτος θεωρείται πιο «συμπεριληπτικός»!

Σημειωτέον ότι για την παραγωγή γάλατος από το στήθος του άνδρα προηγείται ειδική ορμονοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή για την ανάπτυξη αδένων!

Βέβαια, κατόπιν έντονων αντιδράσεων από επιστήμονες και την κοινωνία των πολιτών το σχετικό φυλλάδιο με τους ανωτέρω ισχυρισμούς αφαιρέθηκε από τον επίσημο ιστότοπο του University of Sussex Hospitals NHS Trust!

https://www.telegraph.co.uk/news/2024/02/18/trans-womens-milk-as-good-as-breast-milk-says-nhs-trust/?utm_medium=Social&utm_campaign=Echobox&utm_source=Twitter#Echobox=1708265369-1

Καλλιντέρης Νικόδημος

=====================================================

Ο ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Ο μητρικός θηλασμός προστατεύει 

από την εμφάνιση αλλεργιών, λοιμώξεων του αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος, παχυσαρκίας, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακών νοσημάτων και κακοηθειών, ενώ συμβάλλει και στην καλύτερη νοητική, νευρολογική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, αυξάνοντας το δείκτη νοημοσύνης του. 

Ο μητρικός θηλασμός ενισχύει την δημιουργία υγιούς συναισθηματικού δεσμού με τη μητέρα. 

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο θηλασμός ωφελεί και τη μητέρα, καθώς συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου μαστού και ωοθηκών, αιμορραγιών κατά τη διάρκεια της λοχείας και οστεοπόρωσης, ενώ βοηθά και στην γρήγορη και ανέξοδη απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης. 

Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός θεωρείται από τους παιδιάτρους η ιδανική και πλήρης διατροφή για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής. Μάλιστα, η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία δίνει σαφείς οδηγίες σχετικά με τη συνέχιση του θηλασμού τουλάχιστον για 12 μήνες.

Φωτιος Μιχαήλ, ιατρός