Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ: Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Πάντα προδότες οι Παπικοί, πολέμιοι της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού


«Το καθεστώς της Αγίας Σοφίας είναι υπόθεση της Τουρκίας» υποστηρίζουν καθολικοί επίσκοποι στην Τουρκία, σε μία αμφιλεγόμενη δήλωσή τους έπειτα από την επιστολή που απέστειλε ο καθολικός αρχιεπίσκοπος της Ελλάδας προς τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ζητώντας του η Αγία Σοφία να διατηρηθεί στο υπάρχον καθεστώς του μουσείου. Αυτά μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη η ανταποκρίτριά μας, Μαρία Ζαχαράκη.
«Αν και θα θέλαμε η Αγία Σοφία να διατηρήσει το χαρακτήρα της ως μουσείο, δεν εναπόκειται σε εμάς να παρέμβουμε ή ακόμη και να εκφράσουμε τη γνώμη μας για μια απόφαση που αφορά αποκλειστικά τη Δημοκρατία της Τουρκίας», δήλωσε μια ομάδα Τούρκων καθολικών επισκόπων.
Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Αρμένιος πατριάρχης είχε προβεί σε μία αντίστοιχη δήλωση που είχε προκαλέσει επίσης αίσθηση ανάμεσα στον χριστιανικό κόσμο, καθώς όχι μόνο δεν εξέφραζε καμία αντίρρηση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αλλά πρότεινε να… παραχωρηθεί κι ένας μικρός χώρος μέσα σε αυτή για χριστιανική προσευχή.
Οι… συναινετικές δηλώσεις προς τα τουρκικά σχέδια μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί κάποιων εκπροσώπων χριστιανικών κοινοτήτων της Τουρκίας πάντως έχουν προκαλέσει έντονη κριτική και σχόλια έξωθεν.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας προειδοποίησε την Άγκυρα στις 8 Ιουνίου ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας «θα προκαλούσαν περιττή ένταση στις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων και θρησκειών».