Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Σεβ. Άγιε Αυστραλίας,γιατί τόσα λάθη μέσα σε ένα χρόνο;

Σεβ. Άγιε Αυστραλίας,γιατί τόσα λάθη μέσα σε ένα χρόνο;




Του Σωτήρη Μ. Τζούμα


Είναι φορές που τα φαινόμενα απατούν. Πέφτουν οι μάσκες. Ξεσκεπάζεται η βιτρίνα και η πρώτη καλή εντύπωση, διαδέχεται την σκληρή πραγματικότητα. Και ενώ κάποιοι άνθρωποι καταφέρνουν να ξεγελούν τους άλλους με το μειλίχιο ύφος τους και των χαμηλών τόνων χαρακτήρα τους, είναι θέμα χρόνου να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο και τον φαρισαϊκό τρόπο που σκέφτονται και λειτουργούν στη ζωή τους.
Προς τί οι θεωρίες;
Εμπνευστήκαμε στην αρχή  από τα μεγάλα λόγια  του νέου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, ο οποίος ενώ φαινομενικά τουλάχιστον, έδειξε ότι πρόκειται για φέρελπι Ιεράρχη,  που θα έφερνε έναν ζείδωρο αέρα και μια πνευματικότητα  στην μακρυνή ήπειρο, εν τούτοις πολύ γρήγορα μας έδειξε ένα άλλο πρόσωπο.
Κατ´αρχάς δεν δίστασε να επιφέρει  ύπουλα χτυπήματα στους παλαιούς συνεπισκόπους του και να προκαλέσει σκανδαλισμό στο εμπιστευθέν υπό της Μητρός Εκκλησίας ποίμνιό του.
Και το σημαντικό είναι ότι κάνει ότι δεν καταλαβαίνει!
Η συμπεριφορά του από την πρώτη στιγμή προς τους Επισκόπους της δεύτερης μεγαλύτερης Επαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποδείχθηκε κάκιστη και δόλια.
Αφού άλλαξε με σιωπηλό τρόπο την Συνοδική απόφαση η οποία προέβλεπε την κατάτμηση της Αρχιεπισκοπής σε τέσσερις Μητροπόλεις υπό τον Αρχιεπίσκοπο ( σχέδιο που ο ίδιος ο Πατριάρχης είχε προαναγγείλει), στη συνέχεια για να φανεί μεγαλόψυχος  εισηγήθηκε την προαγωγή των εκεί Επισκόπων σε τιτουλάριους Μητροπολίτες, ώστε να μην έχουν  θέση εκ του ισχύοντος κανονισμού στην διοίκηση της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Δηλαδή  τους εξοστράκισε δια της προαγωγής. Και τους άφησε εκτός Αρχιεπισκοπής χωρίς μισθό και σύνταξη. Όμως η υστεροβουλία του φάνηκε πολύ γρήγορα και ήταν η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης!
Τα μηνύματα που λαμβάνουμε εναντίον του Σεβ.  Αυστραλίας είναι πολλά. Σταματήσαμε  να γράφουμε με την συχνότητα που γράφαμε αρχικά  για να μην στενοχωρούμε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη μας.
Αλλά δεν μπορούμε να σιωπούμε επ´άπειρον. Ας πρόσεχε ή ας προέβλεπε και ο Πατριάρχης τις επιλογές του. Και ας μην επιδεικνύει τόση ανοχή.
Οι κακές (;) γλώσσες  θέλουν τον «ελέω Θεού Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας»,όπως αποκαλεί τον εαυτό του,   να έχει διαπράξει τρία μεγάλα λάθη, τα οποία φανερώνουν  μόνο άκριτη βιασύνη, ανωριμότητα και αμετροέπεια.
 Και ενώ είμαστε από τους πρώτους που γράψαμε τα καλύτερα γι’ αυτήν την επιλογή του Πατριαρχείου μας, πολύ γρήγορα αλλάξαμε διάθεση, γιατί είδαμε τον ύπουλο και απαράδεκτο για ιεράρχη τρόπο που εξοστράκισε τους συνεπισκόπους του.
Ασφαλώς και είχε  δικαίωμα να επιλέξει τους άμεσους και στενούς  συνεργάτες του, αυτούς με τους οποίους θα καθόριζε τις συντεταγμένες της δικής του ποιμαντορίας, αλλά μπορούσε να περιμένει λίγο και να απαλλαγεί με πιο σωστό και σεβαστικό  τρόπο από  τους παλαιούς.
 Δεν σκοτώνουμε τα γέρικα άλογα τα οποία διήνυσαν μεγάλες και νικηφόρες πορείες για να μπορείς τώρα εσύ να παριστάνεις εκ του ασφαλούς τον ελέω Θεού Αρχιεπίσκοπο.
Αλλά αυτό που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και προδίδει το άλλο και μάλλον πραγματικό πρόσωπο του ανδρός είναι ότι τους Επισκόπους που εξοστράκισε τους στοχοποίησε κιόλας ότι δήθεν  εκείνοι βρίσκονται   πίσω από τις επιθέσεις που του ασκεί  ο Τύπος!
 Έλεγε και στο Φανάρι και στην Αυστραλία ότι εκείνοι  μας λένε για  να γράφουμε εναντίον του.
Όμως μια επισήμανση  η οποία θα βοηθήσει τον Σεβ. Αυστραλίας να σκεφθεί πιο ψύχραιμα:
Γιατί να περιμένουμε να μας πουν οι άλλοι για να γράψουμε αυτά που γίνονται;
Κουζουλοί είμαστε Σεβ. Αυστραλίας ή τυφλοί; Ή μήπως εσείς θεωρείτε τον εαυτό σας πιο έξυπνο και υπεράνω όλων  ώστε να μπορείτε να κάνετε τα πάντα και να περνάτε απαρατήρητος ή να μας παρουσιάζετε  το μαύρο ως άσπρο;
 Ή εγώ μοιάζω για παιδάκι που με καθοδηγούν; Το κακό στην περίπτωσή μου είναι ότι έχω άποψη και όταν βλέπω τα στραβά τα γράφω και δεν με σταματά κανείς!
Το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας  περιέβαλε με εμπιστοσύνη και υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τον Σεβ. Αυστραλίας κ. Μακάριο, έχοντας εμπιστοσύνη στην παμψηφεί (πάγια τακτική για το Φανάρι) εκλογή σας  από την Ιερά Σύνοδο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.
Ωστόσο,εκ των γεγονότων φαίνεται πως ο Σεβ. Αυστραλίας δεν κατάφερε   να κρύψει για πολύ αυτό που πραγματικά ήταν.
Μετά την απαράδεκτη συμπεριφορά με την βιαστική εκδίωξη των πολιών αρχιερέων της Αυστραλίας, τα ατοπήματα που ακολούθησαν  απεκάλυψαν το αληθινό  του πρόσωπο.
Τα πυρά εσχάτως έχουν συσσωρευτεί εναντίον του για τρία μεγάλα λάθη που διέπραξε,  αν είναι ακριβή.
•Η ανακήρυξη σε άρχοντα του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου πολιτικού, πολεμίου της διδασκαλίας της Εκκλησίας, του γερουσιαστή Α. Bragg με προσωπικές  «ιδιαιτερότητες»που του αρέσει να τις προτάσσει. 
• Η επαναφορά στις τάξεις του κλήρου ενός καθηρημένου ιερέως, ο οποίος έχει απωλέσει την έξωθεν καλή μαρτυρία και δεν είναι αποδεκτός ούτε από τον κλήρο, ούτε από το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Αρχιεπισκοπής.
 • Και τέλος το μήλο μεγάλης έριδος, η αγορά πολυτελούς κατοικίας που φέρεται ότι αγοράσθηκε για να ζήσει… ασκητικά τον μονήρη βίο του ο Μακάριος. 
Αυτά  είναι τα τρία μεγάλα και φανερά  σφάλματα των πρώτων αρχιεπισκοπικών ημερών του Σεβ. κ. Μακαρίου.
Και δεν έφταναν αυτά κήρυξε ιερό πόλεμο κατά του ασκητικού Αγιορείτη  ιερομονάχου Δαμασκηνού, διατελέσαντος Αρχιγραμματέως του Αγίου Όρους.
Ο π. Δαμασκηνός παλαιός γνώριμος στους πιστούς της Αυστραλίας απο τα έτη του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού -αφού  με δικές του προσκλήσεις επισκέπτονταν συχνά- πυκνά  την Αυστραλία για να εξομολογεί και να κηρύττει τον θείο λόγο-τόλμησε να ελέγξει με παρρησία τον Μακάριο για τα ολισθήματα του.
 Και ο Μακάριος τα έβαλε με τον Δαμασκηνό και ώθησε τους εκεί Επισκόπους να γράψουν εναντίον του Δαμασκηνού προς την  Ιερά Κοινότητα.

Αν αληθεύουν όλα αυτά Σεβασμιώτατε, υϊκά παρακαλούμε να αναθεωρήσετε, να ανακρούσετε πρύμναν, διότι έσσεται ήμαρ, η αλήθεια θα λάμψει και δεν θα μείνει λίθος επί λίθου. 
Και μη λησμονείτε ότι τυγχάνετε διάδοχος του κρητός μεγάλου Αρχιεπισκόπου Στυλιανού, ο οποίος και εκ του τάφου βοά και κράζει το άξιος ή ανάξιος!