Ο Κ.Μητσοτάκη είπε πολλά με αυτή τη δήλωση του
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσφατο διάγγελμα του (αυτό που ανακοίνωσε μέτρα για το ρεύμα) είπε μια φράση που σχολιάστηκε αρκετά, αλλά για λάθος λόγο.
«Η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και στο Twitter… έγινε πάρτι, καθώς αρκετοί υποστήριξαν ότι είναι μια νέα «φιλοσοφία» του Κ.Μητσοτάκη, ή ένα σαρδάμ.
Ωστόσο οι εξελίξεις δείχνουν ότι μόνο τυχαία δεν είπε τη συγκεκριμένη φράση, ενώ φυσικά δεν πρόκειται για σαρδάμ. Αντιθέτως πρόκειται για το σχέδιο το οποίο έχει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Αρχικά να τονίσουμε ότι τέτοιες φράσεις ακούγονται εδώ και χρόνια σε διάφορα φόρουμ στα οποία μιλούν για την πράσινη ανάπτυξη κτλ. αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε κάποιος να υποχρεώσει τους πολίτες να περιορίσουν τις ελευθερίες τους για… την κλιματική αλλαγή.
Αντιθέτως, για τον Covid-19 το κατάφεραν, καθώς η απειλή του ιού υποχρέωσε δισεκατομμύρια πολίτες να μπουν σε lockdown και να δεχθούν μέτρα περιορισμού, τα οποία, όπως ομολόγησε ο Μπιλ Γκέιτς, ήταν επί της ουσίας ένα πείραμα.
Πείραμα για αυτό που θα φέρουν αρκετά σύντομα, αυτή τη φορά με αφορμή την ενεργειακή κρίση που προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις στη Ρωσία που επέβαλλε η Δύση. Και αυτή τη φορά τα μέτρα ξέρουν ότι θα τα δεχθούν οι πολίτες γιατί ήδη έκαναν το πείραμα -με τον κορωνοϊό.
Η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει στις 18 του Μαΐου τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Τα μέτρα, σύμφωνα με την Εl Pais, θα είναι τα εξής:
- Τηλεργασία έως τρεις μέρες εβδομαδιαίως, ώστε να περιοριστούν οι μεταφορές. Αυτό το μέτρο υποτίθεται ότι θα εξοικονομεί 500 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.
- Μείωση ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους κατά τουλάχιστον 10 χιλιόμετρα ανά ώρα.
- Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις. Αυτό το μέτρο υποτίθεται ότι θα εξοικονομεί ημερησίως.
- Περιορισμός του αριθμού των αεροπορικών ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους.
- Εναλλάξ πρόσβαση των ΙΧ στις πόλεις, επί της ουσίας κάτι σαν τα μονά-ζυγά.
- Χρήση τρένου αντί αεροπλάνου.