Yπόθεση πλειστηριασμών: Προξενεί εντύπωση η ταχύτητα εκδίκασης από τον Άρειο Πάγο – Υπόθεση απλού πολίτη θα έκανε 3 χρόνια
Σε μία αιχμηρή παρέμβαση προχώρησε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Δημήτρης Βερβεσός, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που ανοίγει το δρόμο σε funds να προχωρούν σε πλειστηριασμούς με περίπου 700.000 ευάλωτα νοικοκυριά να κινδυνεύουν άμεσα.
Επισημαίνει ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος προανήγγειλε πως θα διευθετηθεί η δυσλειτουργία για τα funds, που είχε δημιουργηθεί με την απόφαση του τμήματος του Αρείου Πάγου.
Σε μία υπόθεση που τείνει να αναγορευθεί στη μητέρα των μαχών προεκλογικά – όπως έγραψε το dikastiko.gr – ο κ. Βερβεσός καταθέτει ουσιαστικά πως είναι εντυπωσιασμένος από την ταχύτητα εκδίκασης της καθώς και για το γεγονός πως είχε προηγηθεί η αναφορά σε έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος ότι η «δυσλειτουργία» που είχε ανακύψει με την απόφαση του τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου «θα ανατραπεί και θα διευθετηθεί».
«Ο Άρειος Πάγος για την υπόθεση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δίκασε και σε πολύ συντομότερο εξέδωσε απόφαση. Αν ήταν υπόθεση ενός απλού Έλληνα πολίτη, θα έκανε δύο και τρία χρόνια για να παρθεί απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βερβεσός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
Όπως σημείωσε «η υπόθεση δικάστηκε στις 26 Ιανουαρίου, κατά προτίμηση και με μεγάλη επίσπευση. Έκλεισε ο φάκελος, δηλαδή πήγαν τα σημειώματα τα οποία περιείχαν 2.000 σελίδες και στις 30 Ιανουαρίου τα καταθέσαμε εμείς από τη μεριά μας και η άλλη μεριά οι τράπεζες και τα funds».
Βερβεσός: Πού ήξερε η Τράπεζα της Ελλάδος για την έκβαση της υπόθεσης
Αναφερόμενος στο σύντομο χρονικό διάστημα, υπογράμμισε: «Απορώ πώς από τις 30 Ιανουαρίου μέχρι 8 Φεβρουαρίου, 65 δικαστές πρόλαβαν και διάβασαν υπομνήματα και σε 8 – 9 μέρες έβγαλαν απόφαση, όταν συνήθως στα πρωτοβάθμια δικαστήρια με πολύ λιγότερες σελίδες υπομνημάτων και σχετικών εγγράφων, οι δικαστές κάνουν 8 μήνες με 2 χρόνια για να βγάλουν απόφαση. Μου προξενεί εντύπωση η ταχύτητα εκδίκασης της συγκεκριμένης υποθέσεως».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων εξέθεσε τον προβληματισμό του και για τις προ μηνών αναφορές της Τράπεζας της Ελλάδος. «Ακόμα μου κάνει εντύπωση το γεγονός η Τράπεζα της Ελλάδος, έλεγε ότι αυτή η δυσλειτουργία που είχε δημιουργηθεί με την απόφαση του τμήματος του Αρείου Πάγου, που έλεγε ότι τα funds δεν έχουν δικαίωμα να προβούν σε πλειστηριασμούς, οσονούπω θα τακτοποιηθεί και μάλιστα η Τράπεζα χρησιμοποιούσε τη φράση “θα ανατραπεί και θα διευθετηθεί”. Που ήξερε η Τράπεζα της Ελλάδος τι θα πει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου πριν δικάσει; Αυτά τα θέματα είναι πολύ σοβαρά», τόνισε.
Η μηνυτήρια αναφορά για το «εξαφανισμένο» ποσό 62 εκατομμυρίων ευρώ
Ερωτηθείς σχετικά με την είδηση ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών κατέθεσε αναφορά κατά του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη για παράβαση καθήκοντος και υπεξαίρεση, ο κ. Βερβεσός απάντησε προς δεν πρόκειται για μηνυτήρια αναφορά.
«Εμείς κάναμε μία αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών κατά όλων των διοικήσεων και του ΕΦΚΑ και όλων των υπουργών που διετέλεσαν υπουργοί Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Εργασίας από το 2012 μέχρι σήμερα. Ζητάμε να μας πουν πού είναι τα λεφτά τα οποία έχουμε μαζέψει τόσα χρόνια για το επίδομα ανεργίας ελευθέρων επαγγελματιών επιστημόνων. Πρόκειται για πολύ μεγάλο ποσό, το οποίο δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει αποδοθεί», εξήγησε.