Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

Ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα: Τα παιδιά μένουν νηστικά επί μέρες ή επιβιώνουν με ζωοτροφές


«Σοβαρός κίνδυνος λιμού»
 

Άνθρωποι που ζουν στο απομονωμένο βόρειο τμήμα της Γάζας είπαν στο BBC ότι τα παιδιά μένουν χωρίς φαγητό για μέρες, καθώς είναι όλο και πιο συχνό το φαινόμενο να μην λαμβάνουν άδεια εισόδου τα φορτηγά, που μεταφέρουν βοήθεια. Ορισμένοι έχουν καταφύγει στην άλεση ζωοτροφών σε αλεύρι για να ταΐσουν τα παιδιά τους, αλλά ακόμη και τα αποθέματα αυτών των σιτηρών μειώνονται τώρα, λένε.
 
Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι ο οξύς υποσιτισμός μεταξύ των μικρών παιδιών στο βορρά έχει αυξηθεί απότομα και είναι πλέον πάνω από το κρίσιμο όριο του 15%.
 
Η υπηρεσία ανθρωπιστικού συντονισμού του ΟΗΕ, Ocha, λέει ότι περισσότερες από τις μισές αποστολές βοήθειας στη βόρεια Γάζα δεν είχαν πρόσβαση τον περασμένο μήνα και ότι υπάρχει αυξανόμενη παρέμβαση από τις ισραηλινές δυνάμεις στον τρόπο και τον τόπο παράδοσης της βοήθειας. Υποστηρίζει ότι 300.000 άνθρωποι που εκτιμάται ότι ζουν στις βόρειες περιοχές είναι σε μεγάλο βαθμό αποκομμένοι από τη βοήθεια και αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κίνδυνο λιμού.
 
Το Ισραήλ το αρνείται. Εκπρόσωπος της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας που είναι επιφορτισμένη με τον συντονισμό της πρόσβασης βοήθειας στη Γάζα είπε σε ενημέρωση τον περασμένο μήνα ότι «δεν υπήρχε πείνα στη Γάζα. Τελεία». 
 
Η υπηρεσία Cogat έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν περιορίζει την ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που αποστέλλεται στη Γάζα. Το BBC μίλησε με τρία άτομα που ζουν στην πόλη της Γάζας και είδε πλάνα και συνεντεύξεις που κινηματογραφήθηκαν από τοπικούς δημοσιογράφους στη Τζαμπαλίγια.
 
Ο Μαχμούντ Σαλαμπί, υγειονομικός στη Μπέιτ Λάχια, είπε ότι οι άνθρωποι άλεθαν τα δημητριακά που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές σε αλεύρι, αλλά ακόμη και αυτό έχει τελειώσει.«Ο κόσμος δεν το βρίσκει στην αγορά», είπε. «Δεν είναι διαθέσιμο σήμερα στα βόρεια της Λωρίδας Γάζας και στην πόλη της Γάζας» δήλωσε. 
 
Είπε επίσης ότι τα αποθέματα κονσερβοποιημένων τροφίμων εξαφανίζονται.
 
Ρύζι και μόνο ρύζι
 
«Αυτό που είχαμε ήταν στην πραγματικότητα από τις έξι ή επτά ημέρες της εκεχειρίας [τον Νοέμβριο] και όποια βοήθεια επιτρεπόταν στα βόρεια της Γάζας έχει καταναλωθεί μέχρι τώρα. Αυτό που τρώνε οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή είναι βασικά ρύζι και μόνο ρύζι».
 
Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) είπε στο BBC αυτή την εβδομάδα ότι τέσσερις από τις πέντε τελευταίες πομπές βοήθειας στο βορρά είχαν μποκλαριστεί από τις ισραηλινές δυνάμεις, πράγμα που σημαίνει ένα κενό δύο εβδομάδων στις παραδόσεις.
 
«Σοβαρός κίνδυνος λιμού»
 
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος λιμού στη Γάζα εάν δεν παρέχουμε πολύ σημαντικούς όγκους επισιτιστικής βοήθειας σε τακτική βάση», δήλωσε ο περιφερειακός επικεφαλής του WFP, Matt Hollingworth.
 
Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (Ocha) ανέφερε ότι υπήρξε απότομη αύξηση στον αριθμό των αποστολών βοήθειας στις οποίες απαγορεύτηκε η πρόσβαση στη βόρεια Γάζα: με το 56% των παραδόσεων να μην περνάει στον θύλακα, τον Ιανουάριο, από 14% τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο.
 
Ανέφερε επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός «κατά καιρούς απαιτούσε δικαιολογίες» για τις ποσότητες καυσίμων που προορίζονταν για υγειονομικές εγκαταστάσεις και «επέβαλε μειώσεις στον όγκο της βοήθειας, όπως η ποσότητα των τροφίμων».
 
EPA/ALAA BADARNEH
 
Περπάτησε 9,5 χιλιόμετρα γιατί τα παιδιά της δεν είχαν φάει για 3 ημέρες
 
Το BBC ζήτησε από τον στρατό του Ισραήλ να απαντήσει. Η Duha al-Khalidi, μητέρα τεσσάρων παιδιών στη Μπέιτ Λαχία είπε στο BBC πριν από δύο εβδομάδες ότι περπάτησε έξι μίλια (9,5 χιλιόμετρα) μέχρι το σπίτι της αδερφής της στην πόλη της Γάζας, σε μια απεγνωσμένη αναζήτηση για φαγητό, αφού τα παιδιά της δεν είχαν φάει τρεις μέρες.
 
«Δεν έχω χρήματα, και ακόμα κι αν είχα, δεν υπάρχει τίποτα στην κύρια αγορά της πόλης», είπε. “[Η αδερφή μου] και η οικογένειά της υποφέρουν επίσης. Μοιράστηκε μαζί μου την τελευταία ποσότητα ζυμαρικών στο σπίτι της», είπε.
 
«Αισθανόμαστε ότι ο θάνατος έχει γίνει αναπόφευκτος», είπε η αδερφή της, Waad. «Χάσαμε τον τελευταίο όροφο του σπιτιού μας, αλλά εξακολουθούμε να μένουμε εδώ παρά τον φόβο της κατάρρευσης. Για δύο εβδομάδες, δεν μπορούμε να βρούμε τίποτα στην αγορά· και αν κάποια προϊόντα είναι διαθέσιμα, είναι 10 φορές μεγαλύτερη από την κανονική τους τιμή».
 
Σκάβουν για νερό με το χέρι
 
Βίντεο που γυρίστηκε στη Τζαμπαλίγια, βόρεια της πόλης της Γάζας δείχνει τους κατοίκους να κάθονται ανάμεσα στα ερείπια βομβαρδισμένων δρόμων, να σκάβουν στη γη για να αντλήσουν νερό από μεγάλους υπόγειους σωλήνες.
 
«Παίρνουμε νερό εδώ μία φορά κάθε 15 ημέρες», είπε ο Yusuf al-Ayoti. «Το νερό είναι βρώμικο. Τα παιδιά μας έχουν φλεγμονή και τα δόντια τους έχουν διαβρωθεί».
 
Μετά από τέσσερις μήνες πολέμου, οι αυτοσχέδιες λύσεις σταματούν να λειτουργούν και αυτές.
 
Ναυτεμπορική
 
«Πᾶνος»