Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

"Άρχοντες κατεδίωξάν με δωρεάν"

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

1. Από οικονομική, διοικητική, κοινωνική άποψη ένας αρχιεπίσκοπος φέρει ένα ανώτατο αξίωμα του Κλήρου, με εξουσία, με ισχύ και οπωσδήποτε με μόρφωση και με πανεπιστημιακούς τίτλους... Από πνευματική άποψη όμως ποιος είναι; Είναι το αξίωμα του αρχιεπισκόπου εγγύηση αγιότητας;

2. Ο Κύριος είπε οι άρχοντες καταδυναστεύουν τους λαούς.

3. Να ζείτε σ΄ αυτόν τον κόσμο, αλλά να μην είστε από τα στοιχεία αυτού του κόσμου. Να μη χρησιμοποιείτε τις μεθόδους του κόσμου τούτου.

4. Οι αρχαίοι προγονοί μας, εκείνοι που θα μπορούσαν να ονομαστούν "προ Χριστού χριστιανοί", οι οποίοι αν ζούσαν την εποχή του Χριστού θα ήταν μαζί με το Χριστό, δεν θα ήταν εναντίον του Χριστού -τόσο κοντά είναι η διδασκαλία τους με τη Διδασκαλία του Χριστού- λένε τα ίδια πράγματα με το Χριστό. π.χ. ο Κύριός μας είπε, εργάζεσθε μη την βρώσιν την απολυμμένην, αλλά την βρώσιν την μένουσαν εις ζωήν αιώνιον."
5. Οι προ Χριστού χριστιανοί είπαν "o Κρόνος τρώει τα παιδιά του".
6. Ο Κύριος είπε, παράγει γαρ το σχήμα του κόσμου τούτου και η επιθυμία αυτού.
7. Τα χρόνια που ζούμε είναι φανερό το δίλημμα του σημερινού ανθρώπου, αν θα ακολουθήσει τον αναχωρητισμό ή θα ακολουθήσει την παραφροσύνη του κόσμου τούτου.

8. Στην έρημο δεν πάμε να πάρουμε την ευλογία κανενός αρχιεπισκόπου. Πηγαίνουμε για να πάρουμε την ευλογία κάποιου Γέροντα, που έχει μέσα του τη χάρη του Θεού.