Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

ΑΝΘΙΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ : ΕΜΠΡΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΠΑΠΙΚΟΥΣ, ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΕΣ, ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ…ΔΕΝ ΣΥΜΜΑΖΕΥΕΤΑΙ!!!


 ΑΝΘΙΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ (ποδομητικές καί αρετίζουσες δράσεις καί δηλώσεις του, λιευμένες πό τό διαδίκτυο)


ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ · 28 ΦΕΒ. 2017
     5/5 (32)
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Γνωστός μητροπολίτης της ακριτικής Αλεξανδρούπολης, που μοίραζε το Κοράνι σαν… ιερό βιβλίο στο ποίμνιο του, δεν… «νήστεψε» στην έναρξη της Αγίας Σαρακοστής στους λόγους του και εξαπέλυσε άγρια επίθεση σε όποιον αμφισβητεί την «μεγάλη» και «ιερά» σύνοδο της Κρήτης.
Έφτασε στο σημείο σε ομιλία του στον εσπερινό της Συγχωρήσεως, ούτε λίγο ούτε πολύ να χαρακτηρίσει όσους ανθίστανται στην επέλαση της Νέας Τάξης και της Πανθρησκείας ότι δεν… είναι πιστοί χριστιανοί και άλλα πολλά «μαργαριτάρια».
Ο κύριος αυτός, πρόσφατα βρέθηκε σε διαθρησκειακό διάλογο στο Ιράν μαζί με τον άλλο γνωστό σπόνσορα της Πανθρησκείας, τον Δημητριάδος Ιγνάτιο, όπου όπως λέει θαύμασε τους Ιρανούς μουσουλμάνους γιατί μελετούν τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, τον μέγα αυτό Άγιο τον οποίο ο ίδιος έχει γράψει στα… παλαιοτέρα των υποδημάτων του.

Ο μακρύς λόγος του που φανερώνει και την άμετρη φιλοδοξία του να… γίνει βεζίρης στην θέση του βεζίρη, θα τον βρείτε σε πολλά ιστολόγια. Εμείς το μόνο που μπορούμε είναι να του υπενθυμίσουμε τα παρακάτω λόγια γνωστών Αγίων. Ίσως του θυμίσουν κάτι…
Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός
«Οι κληρικοί θα γίνουν οι χειρότεροι και ασεβέστεροι των όλων» προφητεύει για τα έσχατα χρόνια ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.
(«Ο Πατροκοσμάς», Προφητεία 57η , σελ. 39)
Ο Άγιος Ιππόλυτος
«Οι ποιμένες ως λύκοι γενήσονται. Οι ιερείς το ψεύδος ασπάσονται. Οι μοναχοί τα του κόσμου ποθήσουσιν…» γράφει για την εποχή του Αντιχρίστου ο άγιος Ιππόλυτος.
(Άγιος Ιππόλυτος ΒΕΠΕΣ 6, 278)
Ο Άγιος Νείλος ο Αγιορείτης
«Όταν πλησιάση ο καιρός της ελεύσεως του Αντιχρίστου θα σκοτισθή η διάνοια των ανθρώπων από τα πάθη της σαρκός και θα πληθυνθή σφόδρα η ασέβεια και η ανομία… Οι ποιμένες των Χριστιανών Αρχιερείς και ιερείς θα είναι άνδρες κενόδοξοι, μη γνωρίζοντες παντελώς την δεξιάν οδόν από την αριστεράν… Αι εκκλησίαι δε του Θεού θα στερηθούν ευλαβών και ευσεβών Ποιμένων και αλλοίμονον τότε εις τους εν τω κόσμω ευρισκομένους Χριστιανούς οι οποίοι θα στερηθούν τελείως την πίστιν, διότι δεν θα βλέπουν από κανένα φως επιγνώσεως…» προφητεύει ο άγιος Νείλος ο Αγιορείτης και Μυροβλύτης.
(Προφητεία Αγίου Νείλου. Πιστόν αντίγραφον από το Βιβλίον «Ευαγγελικός Κήπος»,
της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου Κύπρου)
http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/11593-anapse-foties-o-alejandroupoleos-anthimos
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr=================================
Άναψε φωτιές ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος
Την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου το απόγευμα ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος πραγματοποίησε ομιλία στη Θεσσαλονίκη κατά την παρουσίαση του νέου βιβλίου του καθηγητού της Θεολογικής κ. Χρυσοστόμου Σταμούλη με τίτλο «Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;».
Στην προσφώνησή του ο Μητροπολίτης μας σχετικά με το βιβλίο είπε ότι «σήμερα η Ορθοδοξία ξέμαθε να διαλέγεται "...με την πόλη, με την πολιτική και τον πολιτισμό"». Αναρωτήθηκε πως «...και η Εκκλησία δεν αισθάνεται πλέον βολικά στην πλατεία. Ποια; η Εκκλησία! που ξεκίνησε όχι από τους δρόμους αλλά κάτω από τους δρόμους, από τις κατακόμβες και μεταμόρφωσε αυτοκρατορίες». Συνεχίζοντας τόνισε πως στην Εκκλησία «...δεν πιστεύουμε ότι η "πραμάτεια" μας στο παζάρι, όντως θα γίνει ανάρπαστη! Αλλά κι αν αποκλεισθούμε από το παζάρι, τότε όπου και να πάμε, εκεί θα στηθεί η λαϊκή αγορά».
Και έφερε τρία παραδείγματα. Σχετικά με τη Σύνοδο της Κρήτης είπε πως «...αν πιστεύουμε ότι ο Χριστός είναι η Εκκλησία, υπάρχει στ’ αλήθεια Σύνοδος Επισκόπων που θα επιδιώξει και θα επιτύχει να βλάψει την Εκκλησία; Όποιος πει "ναι", τότε γι’ αυτόν η Εκκλησία δεν είναι ο Χριστός, αλλά ένας ανθρώπινος οργανισμός». (σημ. : Ο ΑΛΑΘΗΤΟΣ ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ... ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ... ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΣΥΝΟΔΟΙ ΛΗΣΤΡΙΚΕΣ...)
Αναφορικά με την ίδρυση του τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης εξέφρασε τον φόβο του λέγοντας: «Όμως αν ερχόμουν, ξέρετε τί θα σας έλεγα; οι Θεσσαλονικείς φοβάστε τους 30 θρακιώτες μουσουλμάνους που θα παρακολουθήσουν το Πρόγραμμα, όμως εγώ φοβάμαι κάτι άλλο: μην τυχόν αυτά τα παιδιά -που είναι, όπως ήταν κάποτε τα δικά μας κατηχητόπουλα το 1960- χαλάσουν και στη Σχολή και στη Θεσσαλονίκη».
Σχετικά με τους λαθρομετανάστες και την αποδοχή τους εκ μέρους της κοινωνίας αναρωτήθηκε πως «Αφού ξέρουμε ότι υπάρχουν δύο τακτικές, η λογική και η φανατική, γιατί δεν επιλέγουμε την πρώτη;», και τόνισε πως «ξέρουμε ότι η ανθρωπιά πλέον ή εμπνέεται από το Ευαγγέλιο ή απλά δεν υπάρχει. Ή είναι απόρροια -έστω και ασύνειδη- της Ορθόδοξης βιοτής ή είναι απεριόριστη υποκρισία».
Σχετικά με την «αλεπού» της ιστορίας, δηλ. την Εκκλησία είπε: «Ας μη μας λείπει η αυτοσυνειδησία, δεν φτιάξαμε εμείς την Εκκλησία, είναι "Θεού οικοδομή". Ας μη χάνουμε την αυτοεκτίμησή μας, ο Χριστός παραμένει μαζί μας "όλες τις ημέρες της ζωής μας, μέχρι τη συντέλεια των αιώνων". Ο πολύτιμος μαργαρίτης, δεν κάνει να μένει άλλο θαμμένος στη γη. Ας τον βγάλουμε κι ας τον εμπορευτούμε στον πάγκο, στο παζάρι».
Και συνέχισε: «Απαιτούμε τη διόρθωση του μαθήματος των θρησκευτικών, περιφέροντας τις σαγιονάρες των οσίων για προσκύνηση. Θριαμβολογούμε την απομάκρυνση του υπουργού Παιδείας, όταν το Κοινοβούλιο ψήφισε πανηγυρικά το Σύμφωνο Συμβίωσης (και όταν ο Ομπάμα αναφέρθηκε στο γάμο των ομοφυλοφίλων, οι Ορθόδοξοι Έλληνες που ήταν στην κατάμεστη τεράστια αίθουσα του Ιδρύματος Νιάρχου, τον καταχειροκρότησαν). Οι νέοι μας ζητούν ψωμί κι εμείς τους δίνουμε πέτρες. Επιστήμες του αύριο, όπως η Βιολογία και η Γενετική, ζητούν να βάλουμε ηθικά όρια στην έρευνά τους κι εμείς ασχολούμαστε με...προφητείες».
«Κυρίως μας φοβούνται οι πολιτικοί της Χώρας μας, επειδή, όπως ειπώθηκε "γλιστράμε εύκολα". Όταν θίγονται τα προνόμιά μας, επικαλούμαστε το ρόλο του Κλήρου στα 1821. Όταν προτείνεται η αξιολόγησή μας, κραδαίνουμε τα συσσίτια των ενοριών μας. Ενώ υπάρχουν παπάδες που ξημεροβραδιάζονται στους ναούς με το πετραχήλι στο λαιμό, επίσημα προτάσσουμε το κοινωνικό μας έργο».
«Είμαστε αναγκαίοι, αλλά λιγότερο ενδιαφέροντες απ’ όσο νομίζουμε».
Τόνισε, επίσης, πως «...αν δεν σταθούμε έτσι μπροστά στο πονεμένο βογγητό του Σαμαρείτη, θα εκλιπαρούμε την δημόσια υπάρξή μας, μόνο και μόνο ως ανάχωμα, παλαιότερα στον κομμουνισμό και σήμερα στο Ισλάμ».
Και κατέληξε με την ερώτηση: «Αλήθεια, τί αξία έχει, η Θεολογία μας, χωρίς το μυστήριο της σάρκωσης; Τί αξία έχει μια Εκκλησία που θα είναι απόκοσμη, επειδή θα φοβάται μην τυχόν χαρακτηριστεί ως κοσμική (Σημ.: ΑΘΕΟΛΟΓΗΤΟ ΕΝΤΕΛΩΣ... ΕΓΙΝΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ Η ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗ, ΑΡΕΤΗ!!!)
 =======================================================


ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΟΡΚΟΣ ΣΕ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
Άνθιμος Αλεξανδρουπόλεως: Ο λαός ετοιμάζεται για παπάδες χωρίς ράσο
17|01|2013 17:06
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
Αποκαλυπτικός ήταν για μια ακόμα φορά ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος για το ρόλο που θα πρέπει να έχει η εκκλησία στο μέλλον.
Ο κ. Άνθιμος μιλώντας στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» μίλησε για την περιβολή που θα πρέπει να έχουν οι κληρικοί και ξεκαθάρισε πως είναι υπέρ της απλοποίησης των αμφίων και συμφωνεί σε σταδιακή κατάργησή τους.
«Στην πατρίδα μας ακόμα υπάρχει ένα μούδιασμα πάνω σʼ αυτό, θέλουν ο ιερέας μας να φορά κάτι να ξεχωρίζει» υποστήριξε ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως και υπογράμμισε: «Συμφωνώ ότι η αμφίεση του κλήρου σήμερα είναι βαριά κυρίως για τους εγγάμους κληρικούς, έχομε αγόρια για να γίνουν κληρικοί και δεν βρίσκουν εύκολα παπαδιές. Ήδη οι νεότεροι ιερείς μας βγάζουν το καλυμμαύχι, δεν φορούν το εξώρασο με τα μανίκια, το καλοκαίρι είναι πιο άνετοι, πηγαίνουν στη θάλασσα με τις παπαδιές και τα παιδιά τους μαζί με τον κόσμο».
Ο κ. Άνθιμος ρωτήθηκε για ενδεχόμενη απλοποίηση των αμφίων και απάντησε πως «εάν συνεχίσει η αμφίεσή μας, ο λόγος μας και ο τρόπος να είναι αυτή η συνέχεια της πλούσιας αρχαϊκής μας γλώσσας, της Βυζαντινής παραδόσεως που δεν θα μεταφέρεται στο σήμερα, τότε είναι καταδικασμένα να μείνουν λείψανα για το μουσείο». Σημείωσε παράλληλα, πως πολλοί από τους μητροπολίτες δεν φορούν μίτρα η οποία είναι αυτοκρατορικό σύμβολο και πρόσθεσε: «Κοιτάζουμε να απλοποιήσουμε τα άμφιά μας διότι πλέον προκαλούν, έχουμε βγάλει τις σημαίες από τα αυτοκίνητά μας».
Για τις περιπτώσεις που «συλλαμβάνονται» ιεράρχες να επιδίδονται σε αθέμιτο πλουτισμό, απάντησε ότι «δεν μπορεί ο ιεράρχης ο οποίος είναι καλόγερος να ζει μέσα σε χλιδή. Η ελληνική κοινωνία έχει το υγιές κριτήριο να απομονώσει τέτοια στοιχεία και να τους δώσει να καταλάβουν ότι δεν είναι αποδεκτά μέσα στην πνευματικότητα της πίστεως μας, πρέπει να φύγετε αν αποδειχθούν».
Παράλληλα, υποστήριξε για μια ακόμη φορά την άποψή του για την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου. «Πήρε κάποτε το κράτος μας όταν συστάθηκε το 1821 τον όρκο που τον απαγορεύει ο Χριστός στο Ευαγγέλιο, προκειμένου να βοηθήσει τους επαναστατημένους ραγιάδες του 1821 να γίνουν πολίτες ενός νέου κράτους που έπρεπε να έχει αρχές και δεοντολογίες κι έβαλε τον όρκο στο δικαστήριο για να έχουν λίγο φόβο Θεού. Το ίδιο έκανε και στην ορκωμοσία των δημοσίων υπαλλήλων για να μην είναι επίορκοι, ότι στο όνομα της Αγίας Τριάδος θα τηρούν το Σύνταγμα και τους νόμους. Τώρα πια δεν χρειάζεται αυτή η σχέση» ανέφερε.
Προτείνει ακόμα να σταματήσει η ορκωμοσία στη Βουλή και ο όρκος στα δικαστήρια, ώστε όλοι «να δίνουν διαβεβαίωση στην τιμή και την υπόληψή τους». Στην ερώτηση αν πρέπει να καταργηθεί και η ορκωμοσία της κυβέρνησης από τον Αρχιεπίσκοπο είπε: «Βεβαίως να καταργηθεί και να γίνεται ενώπιον του λαού, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτά είναι ανθρώπινα πράγματα, δεν χρειάζονται τη θεία κατοχύρωση».
 ========================================================


Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος: Αν στην Κρήτη ερχόταν ο Πούτιν θα έρχονταν όλοι – Χολή για όσους αντιδρούν! Σοκ από προτάσεις για το ράσο και τις Θείες Λειτουργίες

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Δριμεία επίθεση σε όσους αμφισβητούν τα…ανοίγματα του Φαναρίου και τους εναγκαλισμούς με ετερόδοξους και αλλόθρησκους εξαπέλυσε χθες σε ομιλία του με θέμα «Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στον 21ο αιώνα» ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος στο περιθώριο του Α’ Κατανυκτικού-Συγχωρητικού Εσπερινού στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου της πόλης.
Αρχής της Αγίας & Μεγάλης Τεσσαρακοστής και ο Ιεράρχης ξέχασε να…νηστέψει στους λόγους του και κατακεραύνωσε όσους αντιδρούν.
Χαρακτήρισε “σατανική” την πολεμική ενάντια στην Σύνοδο του Κολυμπαρίου, ενώ είπε πως κάποιοι θέλουν μια Εκκλησία ανάπηρη.
(Σημ.: ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΛΗΣΤΡΙΚΗΣ ΨΕΥΔΟΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ! ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΗΣ ΜΕ ΒΟΥΛΑ...)
Ο κ. Άνθιμος καταδίκασε την νοοτροπία των σημερινών Χριστιανών ως “αντιχριστιανικό δογματισμό” και τόνισε η Εκκλησία μας σήμερα χαρακτηρίζεται από τρία σύνδρομα.

Το ένα σύνδρομο είναι ο μανιακός απομονωτισμός.
Εξηγώντας τον όρο “μανιακό απομονωτισμό” εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά όσων έχουν άλλη άποψη!
Στηλίτευσε όσους φωνάζουν «όχι στο διάλογο με τους αλλοθρήσκους” επικαλούμενος το Πρόγραμμα Ισλαμικών σπουδών στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. (Σημ.: ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΙΣΛΑΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ...!!!)
Μιλώντας για το πρόσφατο ταξείδι του στην Τεχεράνη μαζί με τον Μητρ. Δημητριάδος Ιγνάτιο και με τους δύο Κοσμήτορες των Θεολογικών Σχολών, την Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου και δύο εξειδικευμένους ακόμα Καθηγητές, ανέφερε πως στο σιιτικό Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Χώρας εκείνης, διδάσκεται από έναν μουσουλμάνο καθηγητή ο Γρηγόριος Παλαμάς κι από έναν άλλο καθηγητή, η Φιλοκαλία.
Στηλίτευσε όσους φωνάζουν “όχι στο διάλογο με τους Καθολικούς» και προσθέτουν: «τον πάπα να καταράσθε»! Ειδικά για τη φράση αυτή, τόνίζει πως μας την παραδίδει μόνο μια φορά ο στρατηγός Μακρυγιάννης, και “ξέρουμε ότι την άκουσε από τον (όχι και τόσο έντιμο πολιτικό) Ιωάννη Κωλέττη, και η σύγχρονη έρευνα αποδεικνύει ότι την πρόσθεσε ο ίδιος και άρα δεν την εκφώνησε ποτέ ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός!” (Σημ.: ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΕΙ Η ΜΕΤΑΠΑΤΕΡΙΚΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΗ ‘’ΘΕΟΛΟΓΙΑ’’ ΤΟΥΣ.
ΑΣ ΡΩΤΗΣΕΙ  ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΗΓΟΥΜΕΝΗ ΤΗΣ Ι.Μ. ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ)
Στηλίτευσε ακόμη όσους φωνάζουν «όχι στο διάλογο με τους Προτεστάντες»! “Όταν πολλοί εξ αυτών στην Πατρίδα μας, με ειλικρίνεια και επιτυγχάνοντας άλματα πνευματικά, προσέθεσαν πλέον στις Ακολουθίες τους τον Ακάθιστο Ύμνο!” εξηγεί…
Στηλίτευσε και όσους φωνάζουν : «όχι στο διάλογο με τους Μονοφυσίτες». “Όταν τρομάζει, όποιος διαπιστώνει τα μαρτύρια που υπέστησαν για το Χριστό οι Αρμένιοι, αλλά και υποκλίνεται μπροστά στον ασκητισμό των Κοπτών!” σημειώνει..( Σημ.: ΟΙ ΜΟΝΟΦΥΣΙΤΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΩΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ ΑΠΌ ΤΗΝ Δ’ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ... Κατά τόν μητρ. Ἄνθιμο, οἱ Πατέρες τῆς Δ’Οἰκουμενικῆς Συνόδου εἶχαν μεσάνυχτα ἀπό Θεολογία! Ἐνῷ ἐμεῖς σήμερα...)
Στηλίτευσε και όσους φωνάζουν «όχι στο διάλογο με τις επιστήμες»! Όταν την εξέλιξη ως
δημιουργική διεργασία του Θεού, την δέχονται απερίφραστα ακόμα και Άγιοι Πατέρες της Πίστεώς μας. Όταν η αποκρυπτογράφιση του γενετικού κώδικα, μόνο δόξα προσφέρει στο Θεό. Όταν η δωρεά των οργάνων είναι έκφραση ύψιστης αγάπης προς τον συνάνθρωπο. Όταν οι φυσικές επιστήμες σήμερα καταδεικνύουν το Θεό ξεκάθαρα!” επισημαίνει.
Και τέλος στηλίτευσε όσους ψωνάζουν: «όχι στο διάλογο με τη σύνολη κοινωνία»! Για εκείνους τονίζει πως αντί να προσευχόμαστε γι ́ αυτούς, τους αποκαλούμε»αποβράσματα της κοινωνίας» κι έτσι απομονωνόμαστε από την κοινωνία που μας φοβάται, μας προσπερνάει και συνεχίζει την πορεία της χωρίς Χριστό, εξαιτίας μας!
Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη όλες αυτές οι συμπεριφορές συνιστούν έναν “αντιχριστιανικό δογματισμό” που απομονώνει την Εκκλησία μας και δεν την αφήνει να αναπνεύσει. Ο κ. Άνθιμος θεωρεί πως είναι μια επίμονη προσκόλληση στο γράμμα, επιλεκτικά κάποιων Κανόνων και όχι στο συνολικόπνεύμα των Κανόνων, μια εγωιστική έπαρση που θεωρεί δεδομένο, ότι μόνο εμείς οι Ορθόδοξοι θα σωθούμε! (σημ.:ΠΑΕΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟ Η ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, ΒΑΣΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΜΑΣ.
ΛΟΓΙΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΘΕΟΛΟΓΗΤΑ...)
Αρρωστημένος εθνικισμός
Το δεύτερο σύνδρομο για τον Μητροπολίτη που αφορά στους Ορθοδόξους αποκλειστικά, είναι “όταν επιβάλλουμε στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας έναν αρρωστημένο εθνικισμό.Αρρωστημένος εθνικισμός στην Εκκλησία επιτρέπεται; όταν ο Απόστολος Παύλος έγραφε ότι δεν υπάρχει Ιουδαίος και Έλληνας, Σκύθης ή βάρβαρος, αλλά όλοι είμαστε το ίδιο, χάρη στον Ιησού Χριστό;
Είναι αλήθεια ότι αυτός ο εθνικισμός, άρχισε στα Βαλκάνια με την ελληνική επανάσταση και οδήγησε στο να μην αφήνουμε το κοινό ποτήριο του Αίματος του
Χριστού να μας ενώσει. Είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Κρήτη: «Έλληνες είμαστε, αλλά αν προτάξουμε αυτή μας την ιδιότητα, θα γίνουμε οι Ορθόδοξοι κομμάτια μεταξύ μας»”.
Αναφερόμενος στην Σύνοδο του Κολυμπαρίου χαρακτήρισε “σατανική πολεμική” τις αντιδράσεις ενάντιον της και επισήμανε πως στην Κρήτη “φάνηκε ξεκάθαρα στον πλανήτη ότι τώρα που δεν υπάρχει η πυγμή ενός αυτοκράτορα, οι Ορθόδοξοι χριστιανοί είμαστε ανίκανοι να συγκροτήσουμε
Σύνοδο. Αυτό φάνηκε. Και κάποιοι το χαίρονται ακόμα, επειδή θέλουν μια Εκκλησία ανάπηρη, να στηρίζεται στα δεκανίκια όποιου πολιτικού καίσαρα και να μην πατάει στα πόδια της ποτέ. Και επειδή κάποιοι άλλοι θέλουν, για δικό τους πολιτικό και εκκλησιαστικό συμφέρον, να μειώσουν το ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αν π.χ. έρχονταν ο Πρόεδρος Πούτιν τις ημέρες εκείνες στην Κρήτη, τότε θα έσπευδαν όλες οι Εκκλησίες, οπότε δεν καταλαβαίνουμε που θα παρέπεμπε το γεγονός; Αυτό εννοώ άκρατο και αρρωστημένο εθνικισμό, από οπουδήποτε κι αν προέρχεται”.
Φοβική ατολμία
Όσον αφορά στο τρίτο σύνδρομο ο κ. Άνθιμος είπε πως αυτό είναι μια φοβική ατολμία.
“Κλειστήκαμε στο καβούκι μας και δεν ανοιγόμαστε στην ιεραποστολή, κατηγορούμε κιόλας τους ελαχίστους, αβοήθητους από την ελλαδική Εκκλησία και Πολιτεία, Ορθοδόξους αδελφούς μας, που πασχίζουν στην Ευρώπη, στην Αμερική, στην Αφρική και στην Ασία, να προσαρμόσουν την Ορθόδοξη βιοτή στα εκεί κοινωνικά δεδομένα και τους βρίζουμε ως προδότες και παραχαράκτες της πίστεως, απομειωμένου φρονήματος. Βλέπετε, μετράμε την ορθοδοξότητά τους ανάλογα με το μήκος της γενειάδος τους, με το φάρδος του μανικιού στο ράσο και την επιβολή των ιαμβικών δεκαοκτασύλλαβων στις εκεί διαλέκτους.”
Οι απόψεις του Μητροπολίτου προκαλούν αίσθηση όταν ουσιαστικά ζητάει τομές στην εκκλησιαστική ζωή με μετάφραση στη δημοτική των εκκλησιαστικών κειμένων, μικρότερες θείες λειτουργίες και αλλαγές ακόμη και στο ράσο(κάτι που έχει και στο παρελθόν ζητήσει).
Και βέβαια για τον Μητροπολίτη για όλα φταίνε οι ιστοσελίδες που αντιδρούν στους τέτοιου είδους προοδευτισμούς!
Συγκεκριμένα αναφέρει:
“Δεν τολμάμε, φοβόμαστε να δοκιμάσουμε τη μετάφραση των εκκλησιαστικών κειμένων μας στη λατρεία, την απλοποίηση των αμφίων μας, την αλλαγή των ωραρίων των λατρευτικών συνάξεων, τη μείωση της χρονικής διάρκειας των ακολουθιών, την απάλειψη των βυζαντινών μελών από τους ανατολίτικους αμανέδες και μερικά άλλα.
Δεν είμαι βέβαιος ότι χρειάζεται να γίνουν αλλαγές σ ̓ αυτά, αλλά όχι και να φοβόμαστε να δοκιμάσουμε! Όχι και να υφιστάμεθα τέτοια πρωτόγνωρη τρομοκρατία στις ιστοσελίδες, όταν το προσπαθούμε διερευνητικά!”

Σχόλια:
 ΑΝΘΙΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ (ποδομητικές καί αρετίζουσες δράσεις καί δηλώσεις του, λιευμένες πό τό διαδίκτυο)

ΑΙΡΕΤΙΖΩΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΗΣ Μητροπολίτης  λεξανδρουπόλεως νθιμος  (χει πογράψει ΟΛΕΣ τίς ποφάσεις τς ληστρικς ψευδοσυνόδου τς Κρήτης), προσκεκλημένος πό τήν ΙΜ Λαγκαδά, θά προεξάρχει τς πανηγύρεως τς γίας μας Παρασκευς...

λεγε μακαριστός π. θανάσιος Μυτιληναος:Φορεῖς σήμερα τῆς παναιρέσεως τοῦ οἰκουμενισμοῦ εἶναι πατριάρχες, ἀρχιεπίσκοποι, ἐπίσκοποι κ.ο.κ. … Φιλοδοξεῖτε νά σωθεῖτε; Ἐάν ναί, πρέπει νά ἔχουμε ἐγρήγορση… Ἀλλοίμονο σὲ κεῖνον ποὺ δὲν θὰ ἀντιδράσει’’