Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Το δεσποτικό… «Κωσταλέξι» της Λάρισας


   Αφού πέρασαν αρκετές μέρες από τον ενταφιασμό του δεσπότη, θα σταθούμε σε περίεργα και «μυστηριώδη» γεγονότα που διαδραματίστηκαν ή απεκρύβησαν, υποτιμώντας την νοημοσύνη  του λαού, αλλά και της επίσημης Εκκλησίας.
    Απεκρύβη η νόσος που προκάλεσε την βλάβη του ήπατος. Ο μ. Χριστόδουλος και πολλοί κατέχοντες δημόσιες θέσεις ανακοίνωναν οι ίδιοι την πάθησή τους, ιδίως αν επρόκειτο για σοβαρή.
   Ήταν  τόσο «επαίσχυντη» η ασθένεια;
   Το φοβερότερο ήταν η απόκρυψη της ασθένειας, τόσο από τον λαό όσο και από την επίσημη Εκκλησία. Παρά τις καταρρεύσεις του δεσπότη σε δημόσιες εμφανίσεις (στον Αγ. Κωνσταντίνο την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, σε ιερατικές συνάξεις) διαβεβαίωναν ότι η υγεία του είναι καλή.
   4-5 δεσποτοφύλακες τον είχαν στην απομόνωση. Κανείς δεν μπορούσε να τον επισκεφθεί. Ακόμη και στο ιδιωτικό θεραπευτήριο της Θεσσαλονίκης, που βρέθηκε ιερέας  και θέλησε να τον επισκεφθεί, του  έκλεισαν ευγενικά την πόρτα.!!!
Ζούσε στο δικό του «Κωσταλέξι»…απομονωμένος.
  Λίγες μέρες πριν την εορτή του Αγ.Αχιλλίου μάλιστα, ανακοινώθηκε ότι θα προεξάρχει των λατρευτικών εκδηλώσεων!!! Μετά την «φυγάδευσή» του στην Θεσσαλονίκη και μετά στην Αμερική, εκδόθηκε ανακοίνωση για την υγεία του και την επέμβαση στην Αμερική.
  Ο Παύλος «διαλαλούσε» ότι του εδόθη «σκόλοψ τη σαρκί» ενώ ο Ιάκωβος δίνει οδηγίες… «..ασθενεί τις εν υμίν, προσκαλεσάσθωσαν τους ιερείς της Εκκλησίας…»
 Αυτοί αντί να εφαρμόσουν τα Ευαγγελικά προστάγματα, προσκάλεσαν αντί τους ιερείς τον… Τζάκη τον δεσποτοφάγο.
Γιατί δρούσαν  εν κρυπτώ και παραβύστω; Τι ήθελαν να κρύψουν;
     Την Ηπατική εγκεφαλοπάθεια του ασθενούς;
  Στις περιπτώσεις βαρείας βλάβης του ήπατος η παραγομένη αμμωνία από το πεπτικό σύστημα δεν αδρανοποιείται, κατακλύζει τον εγκέφαλο προκαλώντας βλάβες στα εγκεφαλικά κύτταρα. 
 
  Αντιγράφω την Κλινική εικόνα
- Διαταραχές προσωπικότητας, περίεργη συμπεριφορά, αλλαγή διάθεσης, αδυναμία κρίσης.
- Διαταραχές της αντίληψης.
- Διαταραχές του επιπέδου της συνείδησης, δηλαδή της επαφής του ασθενούς με το εξωτερικό περιβάλλον, (απάθεια, σύγχυση, λήθαργος, κώμα).
- Κατασκευαστική απραξία, δηλαδή ο ασθενής δε μπορεί να επιτελέσει απλές κατασκευαστικές εντολές.
- Τρόμος, αδυναμία στήριξης.
- Ιδιαίτερη οσμή της αναπνοής του πάσχοντος.

   Είναι σημάδια που και ο πιο αδαής μπορεί να να τα δει, πόσο περισσότερο μια επιτροπή διορισμένη από την Σύνοδο αν είχε πληροφορηθεί την ασθένεια του δεσπότη!!!
   Θα ελεγχθούν  οι δεσποτοδεσμοφύλακες για την δόλια αυτή ενέργεια της απόκρυψης; Εάν ο δεσπότης δεν είχε την πνευματική διαύγεια,  οι διοικητικές αποφάσεις του πόση ισχύ έχουν;
   Μήπως ο τοποτηρητής πρέπει να ελέγξει (ίσως και με την βοήθεια εισαγγελέως) την κίνηση των τραπεζικών του λογαριασμών,  της προσωπικής περιουσίας του, αλλά και της Μητροπόλεως;  Πόσο αξιόπιστη μπορεί νάναι η διαθήκη του;.
   Τραγική ειρωνεία. Στην αναφορά του προς την Σύνοδο τότε για την εξόδιο ακολουθία του μ. Θεολόγου, με δόση ειρωνείας και αμφισβήτησης, ανέφερε ότι ο διάκος διάβασε την «φερόμενη»  ως διαθήκη του Θεολόγου…
            Π.Μ.