Του Άγγελου Ρούσσου
    Ασταματάτητα τα μαρτύρια των Χριστιανών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου…Όσα ξεκινούν ως απλώς διακρίσεις μπορούν γρήγορα να μετατραπούν σε διώξεις, ανεξέλεγκτες διώξεις και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονίες. Αυτό δήλωσε ο γνωστός Βρετανός πολιτικός, Λόρδος David Alton από το Λίβερπουλ.
     Ο Αλτον μίλησε στην 9η Ετήσια Συνάντηση της COPTIC SOLIDARITY για τη φύση των θρησκευτικών διώξεων.

Τόνισε ότι οι δυτικές κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί παραμένουν τυφλοί όσον αφορά τη δίωξη των Χριστιανών. Στην Αίγυπτο, για παράδειγμα, η αδιαφορία της παγκόσμιας κοινότητας (το 2013) οδήγησε σε ένα όργιο βίας που θυμίζει την «νύχτα των Κρυστάλλων» της Ευρώπης.
Εκείνη την εποχή επιτέθηκαν σε συναγωγές, καταστήματα και εργοστάσια Εβραίων. Σήμερα επιτίθενται σε εκκλησίες, ιδρύματα και σπίτια των Κοπτών. Στις 9 Απριλίου (2013) σκοτώθηκαν 44 άνθρωποι και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν. Ο ιός της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τον Alton, δεν σέβεται κανένα όριο, κάτι το οποίο ήταν εμφανές στο περιστατικό του 2015 (20 Χριστιανοί Κόπτες και ένας Χριστιανός από τη Γκάνα εκτελέστηκαν από το ISIS).

Χριστιανική ταυτότητα στη Δυτική Ευρώπη 
    Στην πραγματικότητα, οι Χριστιανοί είναι η πιο διωγμένη θρησκεία στον κόσμο. Ακόμη και στην Ευρώπη, σε μεγάλο βαθμό σε χώρες που είναι μέλη της ΕΕ, η οποία εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα στον «Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων». Ωστόσο, οι Χριστιανοί (κατά τα δύο τρίτα) συχνά αντιμετωπίζουν δυσφορία.
    Ο Ρώσος Ορθόδοξος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ (Πατριαρχείο Μόσχας), Ιλαρίωνας είπε το ίδιο σε ομιλία του πέρυσι: «Υπάρχουν δεκάδες και εκατοντάδες περιπτώσεις βανδαλισμού, βεβήλωσης, ληστείας και εμπρησμού των χριστιανικών εκκλησιών, καταστροφής εικόνων και σταυρών, επιθέσεων εναντίον ιερέων και κληρικών στην Ευρώπη. Πολλά από αυτά τα εγκλήματα διαπράττονται από μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αλλά αποτελούν ένα μόνο μέρος των πράξεων βανδαλισμού που διαπράττουν οι αυτόχθονες Ευρωπαίοι » δήλωσε ο Μητροπολίτης.
    Οι ισχυρισμοί του Λόρδου Αλτον και του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα επιβεβαιώνονται από το «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ».

Περισσότερες από 500 περιπτώσεις περιγράφονται στην πρόσφατη έκθεση για τα έτη 2016 και 2017. Η εισαγωγή της έκθεσης αναφέρει: «Σε όλη την Ευρώπη, οι Χριστιανοί έχουν απολυθεί, μηνυθεί ή ακόμα και συλληφθεί για την άσκηση της ελευθερίας έκφρασης ή συνείδησης … Χριστιανοί, κληρικοί, δολοφονήθηκαν ή δέχθηκαν επιθέσεις για την πίστη τους. Όπως και το 2015, συνεχίσαμε να αντιμετωπίζουμε απειλές και επιθέσεις κατά των χριστιανών προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη. Βανδαλισμούς, ληστείες και φωτιές.»
Σύμφωνα με τον Λόρδο Αλτον, το συνεχώς αυξανόμενο επίπεδο δίωξης παγκοσμίως απαιτεί μια συστηματική και δομημένη προσέγγιση. Πρέπει κανείς να συνειδητοποιήσει ότι αυτές οι κοινωνίες που θέλουν να προωθήσουν τη θρησκευτική ελευθερία είναι σωστές και σταθερές και καλές για να ζήσει κανείς. Η θρησκευτική ελευθερία δεν είναι μόνο θέμα δηλωμένου δικαίου, αλλά και ανάλογης ορθής δράσης.