Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Θα πανηγυρίσουν την Ορθοδοξία στο Φανάρι οι καταστροφείς της


Στις 28 Φεβρουαρίου, διαβάσαμε την είδηση ότι ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου αποδέχθηκε την πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και θα συλλειτουργήσουν την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 8 Μαρτίου 2020.
Το επίσημο ανακοινωθέν για τον εν λόγω συλλείτουργο αναγράφει: «Τήν ἑπομένην, Κυριακήν, 8ην ἰδίου, ὁ Παναγιώτατος θά προστῇ τῆς καθιερωμένης Πατριαρχικῆς καί Συνοδικῆς Θείας Λειτουργίας, ἐν συλλειτουργίᾳ μετά τῆς Α. Μακαριότητος, τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β’».
Η αποδοχή της πρότασης από τον Προκαθήμενο της Κυπριακής Εκκλησίας ερμηνεύθηκε από πολλούς ως κίνηση συμμαχίας Χρυσοστόμου-Βαρθολομαίου χωρίς βέβαια να βρίσκει σύμφωνη την πλειονότητα των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Κύπρου. 
Υπενθυμίζουμε ότι στις 18 Φεβρουαρίου 2019, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνήλθε σε έκτακτη συνεδρία και συζήτησε το ζήτημα της ψευδοεκκλησίας των σχισματικών της Ουκρανίας. Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε, η Εκκλησία της Κύπρου δεν αναγνώρισε την νέα ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας. Επίσης, σε αυτό το ανακοινωθέν αναγράφηκε ότι:
«6. Ἡ δισχιλιετὴς πείρα τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου, ἀλλὰ καὶ τῆς καθόλου Ὀρθοδόξης Ἐκκλησίας, μᾶς δημιουργεῖ ἀμφιβολίες ὡς πρὸς τὴ δυνατότητα ἐπικύρωσης ἐκ τῶν ὑστέρων, χειροτονιῶν ποὺ ἔγιναν ἀπὸ καθαιρεμένους, ἀφορισμένους καὶ ἀναθεματισμένους ἐπισκόπους. Τὴν καθαίρεση, ἀφορισμὸ καὶ ἀναθεματισμὸ κάποιων προσώπων ποὺ πρωτοστάτησαν στὴν Οὐκρανικὴ κρίση, δεχτήκαμε ὅλοι οἱ Ὀρθόδοξοι».
Επίσης, στις 16 Δεκεμβρίου 2019 ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου επιτέθηκε δριμύτατα με απαράδεκτο τρόπο κατά των Μητροπολιτών Λεμεσού, Κύκκου και Ταμασού επειδή διοργανώθηκε στις 28 και 29 Νοεμβρίου 2019 Μοναστικό Συνέδριο από τις τρεις Μητροπόλεις Λεμεσού, Κύκκου και Ταμασού και με τη συμμετοχή του Συνοδικού Γραφείου Μοναχισμού του Πατριαρχείου Μόσχα και το οποίο ήταν προγραμματισμένο, ως συνέχεια παρομοίου Συνεδρίου (του 2018).
Συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είχε δηλώσει: «Η Ιερά Σύνοδος πήρε μια απόφαση. Σεβαστείτε την. Τώρα έκαναν ένα συνέδριο μοναχικό με Ρώσους ενώ συνεδρίασε η Σύνοδος και πήρε απόφαση για το ουκρανικό να μείνουμε ουδέτεροι. Και σηκώνονται στο συνέδριο και παίρνουν θέσεις εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Δεν έχουν το Θεό τους. Βρε η Σύνοδος πήρε μια απόφαση. Σεβαστείτε την απόφαση. Δεν ντρέπονται. Το πιο εύκολο είναι να τους τιμωρήσεις και να τους επιπλήξεις. Αν δεν διορθωθούν στον ίδιο παρονομαστή είσαι. Γιατί θα κατζιωθούν περισσότερο…».
Στην απάντηση τους προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, οι τρεις Μητροποπολίτες είχαν αναγράψει ανάμεσα στα άλλα: «Ἡ «οὐδετερότητα», τήν ὁποία ἐπικαλεῖται ὁ Μακαριώτατος, ἀναφέρεται στήν τοποθέτησή μας, ὡς Ἐκκλησίας Κύπρου, στό πρόβλημα, τό ὁποῖο προέκυψε μέ τήν παραχώρηση, παρά τούς ἱερούς κανόνες καί τήν ὑπάρχουσα ἐκκλησιαστική εὐταξία, Αὐτοκεφάλου, στήν Ἐκκλησία τῆς Οὐκρανίας, καί μάλιστα στήν ἀνάδειξη ἑνός μή κανονικῶς χειροτονημένου κληρικοῦ, ὡς Προκαθημένου τῆς ἐν λόγῳ Ἐκκλησίας, ἡ ὁποία κανονικῶς ὑπάγεται στό Πατριαρχεῖο Μόσχας».
Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αρνήθηκε να παρευρεθεί στην σύναξη των Προκαθημένων της Ορθοδοξίας στο Αμμάν της Ιορδανίας που έλαβε μέρος στις 26 Φεβρουαρίου 2020, με σκοπό «να συζητηθούν ζητήματα σχετικά με την ενότητας της Ορθοδοξίας».
Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, οι άγιοι Πατέρες όρισαν να διαβάζονται τα αναθέματα εναντίον πάντων των αιρετικών και πασών των αιρέσεων που περιέχονται στο εξαίσιο ομολογιακό κείμενο, που συνέγραψαν οι άγιοι Πατέρες της Ζ΄ Αγίας και Οικουμενικής Συνόδου, το οποίο επιγράφεται «Συνοδικόν τῆς Ζ΄ Ἁγίας καί Οἰκουμενικῆς Συνόδου ὑπέρ τῆς Ὀρθοδοξίας».
Εφόσον η Εκκλησία της Κύπρου έχει εκφράσει τη θέση ότι έχει δεχθεί (όπως όλοι οι Ορθόδοξοι) «τὴν καθαίρεση, ἀφορισμὸ καὶ ἀναθεματισμὸ κάποιων προσώπων ποὺ πρωτοστάτησαν στὴν Οὐκρανικὴ κρίση», μόνο θλίψη προκαλεί η απόφαση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου να παρευρεθεί στο Φανάρι την Κυριακή της Ορθοδοξίας και να συλλειτουργήσει με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος δημιούργησε αντικανονικώς την νέα σχισματική ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας με επικεφαλής τον σχισματικό, ψευδεπίσκοπο Επιφάνιο. Ειδικά όταν το συλλείτουργο αυτό λάβει μέρος την ημέρα που διαβάζονται τα αναθέματα εναντίον πάντων των αιρετικών και πασών των αιρέσεων… 
πηγή