Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Σκάνδαλο στην Ουκρανία μετά την δημοσιοποίηση υλικού εις βάρος Ιεραρχών της ΑΕΟ

darbinko epifanios

Σκάνδαλο έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες στην Ουκρανία, μετά από αποκαλύψεις δυσφημιστικών πληροφοριών εις βάρος Ιεραρχών της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων (Telegram), σε λογαριασμό που φέρεται ότι ανήκει στον Μητροπολίτη Περεγιασλάβ και Βισνιέφσκ κ. Αλέξανδρο, δημοσιεύθηκαν στιγμιότυπα οθόνης με συζητήσεις και διάφορες ακατάλληλες φωτογραφίες.

Στην εν λόγω αλληλογραφία περιλαμβάνονται συζητήσεις οικείου περιεχομένου, ενώ σχολιάζεται ο ανήθικος τρόπος ζωής ορισμένων Ιεραρχών της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Επίσης, διάφοροι συνομιλητές στέλνουν στον ιδιοκτήτη του λογαριασμού, εικόνες και φωτογραφίες ερωτικού και πορνογραφικού περιεχομένου.

Δημοσιεύματα ουκρανικών ΜΜΕ τονίζουν ότι φωτογραφίες της αλληλογραφίας, έλαβαν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο πολλοί Επίσκοποι της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ακόμη, σύμφωνα με το "Telegram channel Churcher" η μαζική αποστολή έγινε εκ μέρους της «αδελφότητας της Ιεράς Μονής του Αγίου Νικολάου», η οποία κάλεσε την ιεραρχία της Εκκλησίας της Ουκρανίας να καθαιρεθεί ο Μητροπολίτης και «να απαγορευτεί η συμμετοχή του σε σημαντικές εκκλησιαστικές δραστηριότητες και σχέδια, να ελαχιστοποιηθούν οι επαφές του με εκπροσώπους άλλων Κατά Τόπους Εκκλησιών και ο ίδιος να αποκλειστεί από κάθε ουσιαστική επαφή μαζί τους».

Ο επικεφαλής ενός από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα της Ουκρανίας και δημοφιλής blogger Αλεξάντρ Σάρι σχολιάζοντας αποσπάσματα αυτής της αλληλογραφίας σ’ ένα βιντεάκι διαρκείας 5 λεπτών άσκησε δριμύτατη κριτική εις βάρος της ανήθικης συμπεριφοράς συγκεκριμένων ιεραρχών της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας όπως: του μητροπολίτη Αλέξανδρου, του επισκόπου Σεπέτιφκα Αδριανού (δείτε εδώ) και του επισκόπου Ζαπορόζιε και Μελιτούπολης Φωτίου.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Εκπροσώπου της ΑΕΟ, Aρχιεπισκόπου Τσερνίγκωφ και Νέζινσκ Ευστράτιου (Ζόρια), ο οποίος κατηγόρησε για τη διαρροή των δυσφημιστικών πληροφοριών τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Ωστόσο ο τηλεοπτικός σταθμός «5 канал» ιδιοκτησίας του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο επικαλούμενο την ενημερωτική ιστοσελίδα της πόλης του Λβιβ «Справжня варта» αναφέρεται στις διαμάχες ανάμεσα στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας διαβλέποντας την αιτία της δημοσιοποίησης των δυσφημιστικών πληροφοριών στην «έλλειψη εσωτερικής ενότητας και του μηχανισμού πολιτισμένης διευθέτησης των αντιπαραθέσεων εντός της επισκοπής».

Τέλος, από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Περεγιασλάβ κ. Αλέξανδρος δεν προέβη σε διάψευση της γνησιότητας της αλληλογραφίας, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι το δημοσίευμα μπορεί να έχει προκληθεί από κάποιον από τους συναδέλφους επισκόπους.

«Γνωρίζω ότι δημοσιεύτηκαν πληροφορίες εις βάρος μου και προσπαθώ να διασαφηνίσω από ποια πλευρά πραγματοποιήθηκε αυτή η επίθεση. Προς το παρόν δε μπορώ να το σχολιάσω, επειδή δεν ξέρω αν έχει ανακατευτεί σ’ αυτήν την υπόθεση κάποιος από τους ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και αν επιδιώκει μ’ αυτόν τον τρόπο να βλάψει την Εκκλησία» - δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης.

* Σημείωση: Το εν λόγω υλικό υπάρχει στην κατοχή της Romfea.gr, αλλά για λόγους ηθικούς και προσωπικών δεδομενών δεν δημοσιεύετε.