Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Οργή των Καλαβρυτινών-Κλειτορινών για τις υβριστικές επιστολές του Σεβ. Μητρ. Ηλείας κ. Γερμανού για τον όσιο Χριστόφορο Παπουλάκο



Πλήρεις οργής και αγανακτήσεως διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες επιστολές του Μητρ. Ηλείας κ. Γερμανού προς κάθε κατεύθυνση, οι οποίες διακρίνονται για την πρωτοφανή επιθετικότητά τους.
Προσβάλλουν βάναυσα την ιστορική αλήθεια, που διεκδικεί ως άλλος πάπας, και βάλλει ευθέως εναντίον προσώπου, προς το οποίον θα ώφειλε τουλάχιστον ευγνωμοσύνην, αν μη τι άλλο.

Επειδή δε το θρησκευτικό μας συναίσθημα προσβάλλεται και αυτό, και πολλοί από εμάς είμεθα και συντοπίτες ή και απόγονοι του μακαρίου ανδρός δηλώνουμε ευθαρσώς ότι, αν δεν αναιρέσει τα διαλαλούμενα περί του Χριστοφόρου Παπουλάκου, προτιθέμεθα να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη για τη βάναυση σπίλωση της μνήμης του.
Ότι όχι μόνο έχουμε συνείδηση της αγιότητός του διαχρονικά, αλλά και ότι είμεθα αποφασισμένοι να αναδείξουμε πλέον όλα τα σχετικά με τον βίον, την δράση του και κυρίως τις διώξεις του υπό των κρατούντων της εποχής του, καταφαίνετε και από τα πλείστα ψηφίσματα των όχι ευάριθμων συλλόγων μας.
Η αλήθεια πλέον δεν θα φιμωθεί, όσο και αν κάποιοι δήθεν υποστηρικτές της πίστεως και μεριμνούντες για τη σωτηρία του ποιμνίου τους πεισματικά αντιδρούν.

Δημοσιεύονται ενδεικτικά Ψηφίσματα περί του oσίου Χριστοφόρου Παπουλάκου και έπεται συνέχεια!

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων «Ο Αρχαίος Κλείτωρ»
Κωνσταντίνος Κατσιάρης

ΨΗΦΙΣΜΑ

Τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Κρινοφυτινών «Οι Άγιοι Θεόδωροι» σε έκτακτη Συνεδρίαση, στις 15 Δεκεμβρίου 2009, συζήτησαν το μοναδικό θέμα ημερησίας διατάξεως: «την Αγιοκατάταξη του oσίου Χριστοφόρου Παπουλάκου, από το χωριό Άρμπουνα Καλαβρύτων του Νομού Αχαΐας Ελλάδος» και ομοφώνως απεφάσισαν και εξέδωσαν το κάτωθι Ψήφισμα:
Εμείς οι Κρινοφυτινοί, ενώνουμε την φωνή μας, με την πάνδημη φωνή όλων των Ορθοδόξων χριστιανών της Πελοποννήσου, Νησιών και αλλαχού και ψηφίζουμε:
Υπέρ της Αγιοκατατάξεως του οσίου Χριστοφόρου Παπουλάκου, όστις εν ζωή, με το χάρισμα της ευφυΐας του, την οποία φώτισε το Άγιο Πνεύμα και την έκανε φορέα της Θείας χάριτος, έγινε κήρυκας του Χριστιανικού Ορθοδόξου λόγου, του λόγου της Ελπίδας των βασανισμένων, από την σκλαβιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Ελλήνων χριστιανών ορθοδόξων. Ήλθε σαν δείκτης για να δείξει πορεία και να διεγείρει ψυχές του Γένους, εναντίον της δυτικής Θεολογίας και δυτικής διανόησης, που ενθάρρυνε την ανθρωποκεντρική αλαζονεία και γι’ αυτό εδιώχθη και εβασανίσθη από τους ταγούς της τότε Εκκλησίας και απέθανε αποκαμωμένος. Τα κηρύγματα του Παπουλάκου μοιάζουν με γλυκοχαράματα που δίνουν πάντα ελπίδες μίας καινούργιας ανατολής σε κάθε άνθρωπο, για την αιώνια ευτυχία. Στηρίζουμε επίσης το «Ινστιτούτο Χριστοφόρος Παπουλάκος», για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την ανάδειξη του συντοπίτη μας Παππουλάκου.
Είθε να εισακουσθή η ταπεινή φωνή μας…
Για το Δ. Σ.
Ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Κατσιάρης
Ο Γ.Γ. Παναγιώτης Ντακόλιας




                     























                        

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων «Ο Αρχαίος Κλείτωρ», εκπροσωπούσα τους κάτωθι ένδεκα Πολιτιστικούς Συλλόγους:
Την Ένωση των εν Αθήναις, Πειραιεί και απανταχού Αρμπουναίων «Ο Άγιος Αθανάσιος», την Ένωση Κλειτορινών «Η Αγία Μαρίνα», την Ένωση Κρινοφυτινών «Οι Άγιοι Θεόδωροι». Την Ένωση Αποδήμων Πλανητεριωτών «Χελμός». Τον Εξωραϊστικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κάτω Δρυμού «Η Μεταμόρφωσης του Σωτήρος». Τον Σύλλογο Απανταχού Τουρλαδαίων «Ο Άγιος Ανδρέας», τον Σύλλογο των εν Αθήναις, Πειραιεί και απανταχού Δρυμωτών (Μοστιτσιάνων) Καλαβρύτων «Οι Άγιοι Τεσσαράκοντα Μάρτυρες». Τον Σύλλογο των εν Αθήναις, Πειραιεί και απανταχού Καστριωτών «Η Ανάληψη του Σωτήρος». Τον Σύλλογο Κλειτοριαίων Αττικής «Ο Άγιος Δημήτριος». Τον Σύλλογο των εξ Αγίου Νικολάου Καλαβρύτων Αποδήμων «Ο Άγιος Νικόλαος». Τον Σύλλογο Παγκρατιωτών Καλαβρυτινών «Ο Άγιος Ιωάννης Θεολόγος».

Στην Τακτική Συνεδρίαση των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, στις 23 Νοεμβρίου 2009, συζήτησαν, εκ των θεμάτων ημερησίας διατάξεως, «την Αγιοκατάταξη του οσίου Χριστοφόρου Παπουλάκου, από το χωριό Άρμπουνα Καλαβρύτων του Νομού Αχαΐας Ελλάδος» και απεφάσισαν ομοφώνως και εξέδωσαν το ακόλουθο Ψήφισμα:
Διατρανώνοντας την πάνδημη φωνή της περιοχής μας και συμπορευόμενοι με το Θρησκευτικό συναίσθημα των καιρών μας,
Ψηφίζουμε:
Υπέρ της Αγιοκατατάξεως του οσίου Χριστοφόρου Παπουλάκου, όστις έλαβε εν ζωή την άνωθεν ευλογία και, δια των έργων και θαυμάτων του, άρδευσε την εποχή του και τις ψυχές των ανθρώπων της, πολλοί των οποίων έζησαν στα ιερά χώματα της Καλαβρυτινής γης.
Το κήρυγμα του Παπουλάκου επέπεσε, σαν βροχή παρήγορη στην έρημη γη, στις διψασμένες ψυχές των Ελλήνων από την Οθωμανική σκλαβιά, για του Χριστού την Πίστη την Αγία και το γλυκοχάραμα του Γένους, για αληθή ορθοδοξία, μακράν δυτικότροπων στρεβλώσεων.
Η φωνή του μπορεί να θρέψει πνευματικά και ηθικά Γενεές Γενεών. Ακόμη, είμαστε στο πλευρό του μη κερδοσκοπικού «Ινστιτούτου Χριστοφόρος Παπουλάκος», για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την ανάδειξη του συντοπίτη μας οσίου Χριστοφόρου.
Είθε να εισακουσθή η ταπεινή φωνή μας…
Για το Δ. Σ.
Ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Κατσιάρης
Ο Γ. Γ. Ιωάννης Αναγνωστόπουλος
                                

Ψήφισμα

της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης

Κατ’ αρχάς να εκφράσουμε τα συγχαρητήριά μας στο ιεραποστολικό και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Ινστιτούτου Χριστοφόρος Παπουλάκος», που με πρωτοβουλία του πραγματοποιήθηκαν το περασμένο έτος δύο Επιστημονικές Εκδηλώσεις, που στέφθηκαν με επιτυχία.

1) Η Α’ Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Ο Οσιώτατος Μοναχός Χριστοφόρος Παπουλάκος στη Θήρα και στην Άνδρο», που συγκλήθηκε την Πέμπτη της 23η Ιουλίου στη Θήρα.
Με λίγα λόγια στα πορίσματα καταγράφεται το γεγονός, ότι για πρώτη φορά εμφανίσθηκαν επιστημονικά ντοκουμέντα της εποχής του Παπουλάκου (π.χ. σπάνια έγγραφα του «Ιστορικού Αρχείου Ινστιτούτου Χριστοφόρος Παπουλάκος»). Επίσης εμφανίσθηκαν λόγοι, σημεία, προρήσεις και λεπτομερής αναφορά στην τιμή, που γνώριζε ο Παπουλάκος από κλήρο και πιστούς, ως απεσταλμένος του Θεού, ακόμα πριν από την κοίμησή του.
Γνωστή είναι μέχρι σήμερα η παρουσία του Αχαϊού ιεροκήρυκα στη Σαντορίνη, έστω και με σκοπό τον περιορισμό και την απομόνωσή του εν είδει τιμωρίας, όπως φρονούσαν οι τότε αρμόδιες αρχές, αφού κατέφταναν κληρικοί και λαϊκοί από όλα τα μήκη του Ελληνισμού, για να φωτιστούν από τις θεόπνευστες Διδαχές του Γέροντα.

2) Δεύτερη μεγάλη Επιστημονική Εκδήλωση, της οποίας οι εργασίες στέφθηκαν από επιτυχία, με πρωτοβουλία και πάλι του ιεραποστολικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Ινστιτούτου Χριστοφόρος Παπουλάκος», είναι το Α’ Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Ο Όσιος Χριστοφόρος Παπουλάκος».
Το Α’ Συνέδριο συγκλήθηκε το Σάββατο 26η και την Κυριακή 27η Σεπτεμβρίου 2009 στη Μαθητική Εστία Κλειτορίας.
Ακολούθησε ενδιαφέρουσα επιστημονική συζήτηση, στην οποία έλαβε το λόγο κυρίως Μωραΐτες από όλα τα μήκη της Πελοποννήσου και από πολλά άλλα μήκη του Ελληνισμού και κατέθεσαν τις δικές τους θαυμαστές μαρτυρίες περί του Χριστοφόρου.
Στα πορίσματα καταγράφεται το γεγονός, ότι για πρώτη φορά εμφανίσθηκαν επιστημονικές πηγές της εποχής (π.χ. έγγραφα του «Ιστορικού Αρχείου Ινστιτούτου Χριστοφόρος Παπουλάκος»), άγνωστες πτυχές της οσιακής βιοτής, των Διδαχών και της τιμής του Παπουλάκου από κλήρο και λαό, ως ανθρώπου του Θεού, όταν ακόμα ήταν εν ζωή καθώς και ιστορικές τάσεις της εποχής δράσεώς του.

                  
Σκιαγραφήθηκε η πολυπλοκότητα του φαινομένου «Χριστοφόρος Παππουλάκος ή των λεγόμενων Χριστοφορικών» και για πρώτη φορά με επιστημονικά κριτήρια καταγράφηκε η προσφορά του Αγιοπατέρα στην Εκκλησιαστική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος, αυτής που, όπως φάνηκε και από τις συζητήσεις, τον θεωρεί πολύτιμο θησαυρό της Εκκλησίας, του Ένθους των Ελλήνων και σπάνιο παράδειγμα οσιακής βιοτής και προσφοράς στον κλυδωνιζόμενο συνάνθρωπό του από τα ρεύματα του διαφωτισμού και της επικρατήσεως ξένων δυνάμεων, που επιδίωκαν νόθευση των πατρώων παραδόσεων και του ήθους των νεοελλήνων.

Τόσο από την Α’ Ημερίδα, όσο και από το Α’ Συνέδριο καταδείχθηκε η μεγάλη απόδοση τιμής του λαού σε ένα μεγάλο ιεραπόστολο, όπως ο Παπουλάκος, ο οποίος σήκωσε το λάβαρο της ελευθερίας και της ζωντανής Εκκλησίας, έχοντας ως σύνθημά του το της Γραφής «ὁ λόγος τοῦ Θεοῦ οὐ δέδεται». Τέλος, έγινε φανερό ότι η φλόγα, που καίει στην καρδιά του απανταχού ελληνισμού, περιμένει την αγιοκατάταξη του Παπουλάκου, αφού ήδη γίνεται ο απαιτούμενος φάκελος από Ι. Μητροπόλεις που έδρασε, για να υμνείται από την επίσημη Εκκλησία με ύμνους και ωδές με δημόσια λατρεία, αφού πλήθος ήδη Ναών έχει αφιερωθεί προς τιμήν του, πλήθος εικόνων του κοσμεί τους Ναούς της Ελλαδικής Εκκλησίας και Ακολουθία του έχει συντεθεί, για να μεγαλύνεται η προσφορά του στους αιώνες.
Μετά την πετυχημένη ολοκλήρωση των δύο αυτών επιστημονικών εργασιών, εμείς ως Παγκαλαβρυτινή Ένωση μετά από συνεδρία μας, αποφασίσαμε τα επόμενα (όπου ακολουθούν 5 ενότητες σχετικά με την προβολή του συντοπίτη μας Παπουλάκου).
Με τιμή
Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Κοσμάς
(Πηγές: Η Φωνή των Καλαβρύτων, αρ. φύλλ. 757, Ιαν. 2010, σ.σ. 15 & Παγκαλαβρυτινό Βήμα, τεύχ. 144, Οκτ.-Νοέμβρ. 2009, σ.σ. 8-9, 10-19).

Ενώ ανάλογο ομόφωνο Ψήφισμα περί της Αγιοκατάταξης του oσίου Χριστοφόρου του Παπουλάκου εξέδωσε και ο Δήμος της γενέτειρας του, ο ιστορικός Δήμος Κλειτορίας (εκ του υπ’ αριθ. 5ου Πρακτικού Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Δήμου Κλειτορίας. αριθμός απόφασης 19/2010 στο Δημοτικό κατάστημα της Κλειτορίας της 5η Φεβρουαρίου του έτους 2010).

Πηγή άρθρου: http://apotixisi.blogspot.com/2010/0
3/v-behaviorurldefaultvml-o_23.html