Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Τι μας περιμένει..πόσο αδίστακτοι ειναι...Ο προσωπικός αριθμός θα συνδεθεί με τις υφιστάμενες κρατικές ψηφιακές εφαρμογές

 


Τι μας περιμενει..ποσο αδιστακτοι ειναι...

Αντιγραφω: Martin Cooper, Αμερικανός Μηχανολόγος και εμπνευστής του κινητού τηλεφώνου. 

Στα τέλη του έτους κάθε Έλληνας πολίτης θα κληθεί να διαμορφώσει τον προσωπικό του αριθμό στην κρατική ψηφιακή πλατφόρμα Gov.gr, επιλέγοντας τα τρία τελευταία ψηφία που θα προστεθούν σε εκείνα του υπάρχοντος ΑΦΜ και ο οποίος θα αντικαταστήσει εκείνους της αστυνομικής ταυτότητας, του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ.

Ο προσωπικός αριθμός θα συνδεθεί με τις υφιστάμενες κρατικές ψηφιακές εφαρμογές, δηλαδή, δελτίου ταυτότητας, διπλώματος οδήγησης, κάρτας εργασίας, κάρτας ανεργίας, κάρτας δημότη, πιστοποιητικού εμβολιασμού, κάρτας αναπηρίας, καθώς και με τις εκάστοτε κρατικές οικονομικές παροχές, τύπου market pass, power pass, north evia pass, dentist pass.

Επίσης, θα συνδεθεί με τον ψηφιακό κρατικό ασφαλιστικό φορέα “efka.gr”, την ψηφιακή περιουσιακή-φορολογική πλατφόρμα “aade.gr”, αλλά και την ψηφιακή υγειονομική βάση δεδομένων “eoppy.gov.gr”.

Συνεπώς, αν κάποιος επιλέξει να μην διαμορφώσει «προσωπικό αριθμό του πολίτη» θα είναι αποκλεισμένος από το Gov.gr. Που σημαίνει πως, σε πρώτη φάση, δεν θα διαθέτει κάρτα εργασίας, άρα δεν θα μπορεί να εργάζεται. Επίσης, δεν θα μπορεί να λαμβάνει τυχόν κρατικά επιδόματα. Έπειτα, όταν ο αριθμός συνδεθεί με την πλατφόρμα “aade.gr” δεν θα μπορεί να υποβάλει φορολογική δήλωση ή να διαθέτει επιχείρηση. Και με το που συνδεθεί με εκείνη του “efka.gr” δεν θα διαθέτει ασφαλιστική και υγειονομική περίθαλψη. Αργότερα, όταν ο προσωπικός αριθμός περάσει στην ταυτότητα δεν θα μπορεί ούτε να ψηφίζει. Δεν θα υπάρχει ως πολίτης του ελληνικού κράτους.

Αλλά, δεν τελειώσαμε. Υπάρχει και συνέχεια.

Οι τράπεζες ζητούν, πλέον κάθε χρόνο, επικαιροποίηση των προσωπικών μας στοιχείων. Δηλαδή, ταυτότητα, εκκαθαριστικό και βεβαίωση στοιχείων τηλεφώνου καθώς και κατοικίας. Που σημαίνει ότι, κάποια στιγμή, όποιος δεν θα διαθέτει προσωπικό αριθμό του πολίτη, δεν θα μπορεί να επικαιροποιήσει τα στοιχεία του στην τράπεζα. Οπότε εξάγεται το ερώτημα αν θα μπορεί να συναλλάσσεται και να χρησιμοποιεί τα χρήματά του. Μάλιστα, ακόμα κι αν διαθέτει καβάτζα σε μετρητά, η πορεία των πραγμάτων δείχνει ότι βαίνουμε ταχέως και στην υποχρεωτική ψηφιοποίηση και του χρήματος.

Πορευόμαστε υποχρεωτικά στο «όλα σε ένα».

Όσοι, λοιπόν, σπεύδουν να σηκώσουν το λάβαρο της επανάστασης κατά της νέας ταυτότητας, ας έχουν κατά νου ότι η επανάσταση πιθανότατα θα κριθεί με τον προσωπικό αριθμό του πολίτη. Και μάλιστα, όχι τον Αύγουστο του 2026 που έχει τεθεί ως χρονικό όριο για την αλλαγή των ταυτοτήτων, αλλά συντομότερα.

Όσο για τους υπέρμαχους της ψηφιοποίησής τους υπό έναν ενιαίο αριθμό και των προσωπικών τους δεδομένων σε μία και μοναδική πλατφόρμα, ας αναρωτηθούν τι πρόκειται να κάνουν, αν μελλοντικά τους τεθεί μία νέα υποχρεωτικότητα. Το πέρασμα του «όλα σε ένα» υπό το δέρμα τους. Σε όποιον χαμογελά ειρωνικά τον περιμένει ένα μελλοντικό δωράκι:

«Η επόμενη γενιά θα έχει το τηλέφωνο ενσωματωμένο κάτω από το δέρμα των αυτιών της. Τέτοιες συσκευές δεν θα χρειάζεται να φορτιστούν καθώς ‘το σώμα σας είναι ο τέλειος φορτιστής’»


Martin Cooper, Αμερικανός Μηχανολόγος και εμπνευστής του κινητού τηλεφώνου

Και στο κινητό υπάρχει ήδη η εφαρμογή Wallet-Gov.gr, καθώς και ψηφιακού χρήματος.