– Τι όρισε ως εκκλησιαστική περιουσία
Η αναφορά στον νομικό σύμβουλο του Πατριαρχείου κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να είναι μιας και το Φανάρι σήμερα διαμαρτύρεται για την πρόταση Αρχιεπισκόπου-πρωθυπουργου….
Στη συνέχεια αποκαλεί μυθεύματα όσα επικαλείται η ως άνω προαναφερθείσα πρωτοβουλία πρότασης νόμου και σημειώνει πως διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό πως η ιστορία αυτής της χώρας δεν αρχιζει στις 01-01-1945, όπως αναφέρεται εκει, αλλά το 1821!
Μύθο χαρακτηρίζει και τα περί “αμύθητης εκκλησιαστικής περιουσίας” και αντιπαρέρχεται όσους υποστηρίζουν κάτι τέτοιο μιλώντας για περιουσία που μοιάζει με κάρβουνο που δεν δίνει βέβαια καρπό. Χαρακτήρισε δε “καταληστευμένη από την Πολιτεία” την εκκλησιαστική περιουσία.
Αποκάλυψε πως στη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα τον Οκτώβριο στην Αρχιεπισκοπή ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως το Κράτος κατέλαβε εκκλησιαστική περιουσία χωρίς να καταβάλει μέχρι σήμερα το οφειλόμενο αντίτιμο και στη συνέχεια του πρότεινε σε γενικές γραμμές όσα η πρόταση συμφωνίας που παρουσίασαν οι δυο τους περιελάμβανε.
Στη συνέχεια ο κ. Ιερώνυμος είπε πως ενημέρωσε την ΔΙΣ, κόντρα σε όσους μιλούσαν για μυστικές συνομιλίες. Με την μόνη διαφορά πως η ενημέρωση της ΔΙΣ έγινε τον Νοέμβριο ενώ η συνάντηση με τον κ. Τσίπρα μεσούσης της συνεδρίασης της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου!!!
Στην ΔΙΣ του Νοεμβρίου τέθηκαν 3 όροι. Ό,τι συμφωνηθεί να περάσει από την Ιεραρχία, να ενημερωθούν και να συναινέσουν οι κληρικοί και μετά από αυτά να συσταθεί αρμόδια επιτροπή.
Όρισε δε ως εκκλησιαστική περιουσία όση αναφέρεται στην Δ’ Εθνοσυνέλευση του Άργους το 1829 και όση απαλλοτρίωσε το κράτος την περίοδο 1920-1935.
Στη συνέχεια και πριν προτείνει τα μέλη της Επιτροπής εξέφρασε την άποψη πως η Ιεραρχία θα δώσει το πράσινο φως για όσα η Επιτροπή ετοιμάσει και πως έτσι η Εκκλησία γίνεται “υπηρέτης και διάκονος του θελήματος του λαού”.
Τέλος παρουσίασε τις προτάσεις του για τα μέλη όπως αναφέρθηκαν παραπάνω. Αξίζει να σημειωθεί πως η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να έχει την δυνατότητα να προσκαλεί Αρχιερείς και επιστήμονες (κληρικούς και λαϊκούς), οι οποίοι κατέχουν ειδικές γνώσεις επί των προς συζήτηση θεμάτων.
Πηγή