Ομιλεί ο Μοναχός Σεραφείμ
Καταρχάς ο Γέροντας Παΐσιος εκοιμήθη τον Ιούλιο του 1994. Ο πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε γίνει πατριάρχης τρία χρόνια νωρίτερα μόνο. Το Μπαλαμάντ είχε γίνει ένα χρόνο πριν το 1994, και αυτό το περιστατικό δεν ξέρω αν έγινε το ’92, το ’91, το ’93. Δεν είχαμε καν το Μπαλαμάντ τότε σαν ένδειξη της θεολογικής πορείας του πατριάρχη, ή τουλάχιστον θα ήταν πολύ πρόσφατο και άγνωστο, το οποίο Μπαλαμάντ ουσιαστικά απέδωσε εκκλησιαστικό χαρακτήρα στον παπισμό. Ήταν πολύ καινούριος και πολύ φρέσκος τότε ο πατριάρχης Βαρθολομαίος για να έχει δώσει τα σημάδια που έχει δώσει σήμερα.
–https://youtu.be/kt7tJ0KCmDg?t=2 – ολόκληρο το βίντεο στο katihisis
Από ‘κει και πέρα, και από πνευματικοπαίδια έχω ακούσει εμμέσως, αλλά και από άλλη πηγή στα Ιεροσόλυμα ότι τον παρέσυραν τον Γέροντα Παΐσιο, κι ενώ πήγε να φύγει προς άλλη κατεύθυνση, τον οδήγησαν μέσα από εδώ και από ‘κει και τον έφεραν εκεί που ήταν ο πατριάρχης.
Και αυτό πώς ήλθε σε γνώση μου;
Ο π. Θεοφάνης ο Σαββαΐτης, που είναι Σαββαΐτης Μοναχός εδώ και δεκαετίες, εδώ και σχεδόν 40 χρόνια, συζήτησε αυτό το θέμα με μία προσκυνηματική πράκτορα, η οποία έχει κοιμηθεί τώρα, έχει φύγει από την ζωή, η κυρία Λεμονιά και μας το έλεγε: Ότι βρέθηκε αυτή η κυρία η Λεμονιά, η προσκυνηματική πράκτωρ που πήγαινε προσκυνήματα στα Ιεροσόλυμα, μπροστά σε στιχομυθία μεταξύ του Αγίου Παΐσίου και του Γέροντος Ανδριανού του Σιναΐτου, οι οποίοι γνωρίζονταν διότι είχαν συνασκηθεί, άσχετα με το ότι ο Γέροντας Ανδριανός τελικά πήγε την αποτείχισή του πολύ μακριά και κατέληξε σε άλλη εκκλησιαστική κοινότητα. Πάντως ο Γέροντας Ανδριανός παραπονέθηκε στον Άγιο Παΐσιο όταν τον είδε … Πώς συναντήθηκες με τον Βαρθολομαίο και έδωσες αυτήν την εντύπωση; Και ο Άγιος του είπε: Ε αδελφέ με παρέσυραν, εγώ δεν ήθελα να πάω. Με οδήγησαν από εδώ κι από εκεί με φέρανε μπροστά του. Εγώ τί να κάνω;
Αυτή λοιπόν η στιχομυθία μας μεταφέρθηκε και σας την παραδίδω και δημοσίως. Έτσι την ξέρω εγώ και την έχουν επιβεβαιώσει αν θυμάμαι καλά και πνευματικοπαίδια του στο Άγιον Όρος.
===================================================
Ευχαριστούμε την αδελφή Φαίη για τις πολύτιμες πληροφορίες. Φαίνεται ότι ο Άγιος Παΐσιος – και όχι μόνο – γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης σε διάφορες περιστάσεις από διάφορους ανθρώπους και για διάφορους σκοπούς.
Να σημειώσουμε μόνο ότι ο Πατρ. Βαρθολομαίος συμμετείχε ήδη από το 1975 στις εργασίες του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών [1] ενώ νωρίτερα, στη διδακτορική του διατριβὴ (1970) μὲ τίτλο «Περὶ τὴν κωδικοποίησιν τῶν Ἱ. Κανόνων καὶ τῶν κανονικῶν διατάξεων ἐν τῇ Ὀρθοδόξῳ Ἐκκλησίᾳ», είχε γράψει, μεταξύ άλλων, και ότι «δὲν δύναται νὰ ἐφαρμοσθοῦν σήμερον καὶ πρέπει νὰ τροποποιηθοῦν αἱ διατάξεις αἱ κανονίζουσαι τὰς σχέσεις τῶν ὀρθοδόξων Χριστιανῶν πρὸς τοὺς ἑτεροδόξους καὶ ἑτεροθρήσκους. Δὲν δύναται ἡ Ἐκκλησία νὰ ἔχη διατάξεις ἀπαγορευούσας τὴν εἴσοδον εἰς τοὺς ναοὺς τῶν ἑτεροδόξων καὶ τὴν μετ’ αὐτῶν συμπροσευχὴν καθ’ ἥν στιγμὴν αὕτη διὰ τῶν ἐκπροσώπων αὐτῆς προσεύχεται ἀπὸ κοινοῦ μετ’ αὐτῶν διὰ τὴν τελικὴν ἕνωσιν ἐν τῇ πίστει, τῇ ἀγάπῃ καὶ τῇ ἐλπίδι…Ἡ Ἐκκλησία δὲν δύναται καὶ δὲν πρέπει νὰ ζῆ ἐκτὸς τόπου καὶ χρόνου» (σ. 73) [2].
(1. https://el.wikipedia.org/wiki/Πατριάρχης_Βαρθολομαίος
2. https://orthodoxostypos.gr/σχέδιον-καταλύσεως-τῶν-ἱερῶν-κανόν-4/)
Συνεπώς ο Βαρθομολαίος είχε ήδη δείξει προ πολλού τα δόντια του, απλά όχι τόσο απροκάλυπτα όσο σήμερα. Το αν ο Κύριος είχε επιτρέψει στο διορατικό χάρισμα του Αγίου Παΐσίου να τα δει αυτά ή όχι – αφού ενδεχομένως να μην ήταν τότε πληροφορίες δημοσιευμένες ή έστω ευρέως γνωστές – δεν το γνωρίζουμε.
Πάντως συμβαίνει ακόμα και σε μεγάλους Αγίους, κάποτε να μη βλέπουν την αντίχριστη στάση κάποιων ανθρώπων, όπως λ.χ. δεν είδε ο Μέγας Κωνσταντίνος την αληθινή προαίρεση του δήθεν μετανοημένου αλλά ήδη καταδικασμένου συνοδικώς Άρειου. Ομοίως, ο Άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας παρασύρθηκε από τον Θεόφιλο Αλεξανδρείας εναντίον του Ιερού Χρυσοστόμου και θα βρούμε και άλλα παραδείγματα αν θέλουμε.
Μάλλον δεν ήταν καθόλου τυχαίο ότι υπήρχε κάμερα εκείνη τη στιγμή που κατέγραφε τη συνάντηση του Αγίου με τον Αιρεσιάρχη. Ο Κύριος οίδε γιατί τα επιτρέπει αυτά.