Ο πόλεμος δεν έχει δημιουργήσει απλώς μια ανθρωπιστική κρίση, έχει εξαπολύσει μια δίνη ανθρώπινης δυστυχίας»: Παρά τις εκκλήσεις για προστασία των αμάχων, η διεθνής κοινότητα απέτυχε παταγωδώς να σταματήσει το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα.
Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς την καταστροφή, την απώλεια και την ερήμωση που έχουν προκαλέσει οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα. Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί.
Περισσότεροι από 41.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί – μεταξύ των οποίων πάνω από 6.300 γυναίκες και 11.300 παιδιά. Τουλάχιστον 96.000 έχουν τραυματιστεί.
Περίπου το 90% του πληθυσμού της Γάζας έχει πλέον εκτοπιστεί, ενώ πολλοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το προσωρινό τους καταφύγιο ξανά και ξανά εξαιτίας των βομβαρδισμών.
Δεν υπάρχει ωστόσο κανένα ασφαλές μέρος να πάνε. Οι ασθένειες και ο λιμός εξαπλώνονται στους υπερπλήρεις καταυλισμούς.
Η ζωή ήταν σκληρή στη Γάζα ακόμη και πριν τον πόλεμο. Ο θύλακας έχει μείνει για χρόνια αποκλεισμένος μεταξύ Ισραηλινών και Αιγύπτιων, ενώ σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας, ενώ χιλιάδες επιβίωναν σε καταυλισμούς προσφύγων που διαχειρίζονταν τα Ηνωμένα Έθνη.
Έρευνα της Παγκόμιας Τράπεζας τον περασμένο Μάρτιο σημείωνε πως ο μισός σχεδόν πληθυσμός της Γάζας βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού, ενώ το σύνολό του βιώνει οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και υποσιτισμό.
Οι Παλαιστίνιοι αποτελούν πλέον το 80% όλων των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν λιμό ή σοβαρή πείνα παγκοσμίως. Την ίδια ώρα στερούνται τις ποσότητες νερού που απαιτούνται για την επιβίωσή τους.
Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους. Η παροχή υπηρεσιών υγείας αντιμετωπίζει σημαντικές διαταραχές, καθώς σχεδόν το 84% των κτιρίων των υγειονομικών μονάδων έχει καταστραφεί ή υποστεί ζημιές και όσες έχουν απομείνει δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα, ασθενοφόρα, βασικές θεραπείες που σώζουν ζωές, ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.
Το εκπαιδευτικό σύστημα έχει καταρρεύσει πλήρως, κανένα παιδί δεν πηγαίνει σχολείο και τα περισσότερα σχολικά συγκροτήματα χρησιμοποιούνται ως καταφύγιο για τους εσωτερικά εκτοπισμένους.
Υπολογίζεται ότι 17.000 παιδιά έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα σε διάφορες μορφές εκμετάλλευσης και κακοποίησης.
Λόγω του διάχυτου τραύματος που συνδέεται με τη συνεχιζόμενη βία, η ψυχική υγεία έχει επιδεινωθεί σοβαρά, ιδίως μεταξύ των ευάλωτων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρίες.
Η καταστροφή σε χάρτες
Εώς τον Σεπτέμβριο του 2024 – σύμφωνα με ανάλυση των διαθέσιμων δορυφορικών εικόνων – ο UNOSAT εντόπισε πως το 66% του συνόλου των κτιριακών δομών στη Λωρίδα της Γάζας έχει καταστραφεί.
Οι επαρχίες Χαν Γιουνίς και Ράφα έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη καταστροφή – που μάλιστα αυξάνεται διαρκώς όπως δείχνουν οι συγκριτικές αναλύσεις.
Στην πρώτη εικόνα έχουμε την αποτύπωση της Λωρίδας της Γάζας τον Νοέμβριο του 2023.
Η δεύτερη εικόνα είναι από τον Φεβρουάριο του 2024.
Η τρίτη εικόνα είναι τον Σεπτέμβριο του 2024, ενώ στην τελευταία αποτυπώνονται οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο του θύλακα (όπως τις κατέγραψε ο δορυφόρος τον Αύγουστο του 2024).
Σύμφωνα με την ανάλυση των δορυφορικών εικόνων, ο UNOSAT κάνει λόγο για περίπου 1.190 χιλιόμετρα κατεστραμμένων δρόμων – που σημαίνει πως το 68% του συνολικού οδικού δικτύου δικτύου έχει υποστεί ζημιές σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.