Κωνσταντίνος Ελευθερίου: Η 69η Συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ
Τι λέει η Ατζέντα;
Η λίστα της φετινής συνάντησης της Λέσχης περιλάμβανε σύμφωνα με την επίσημη σελίδα της τα θέματα της Τεχνητής Νοημοσύνης, του Τραπεζικού Συστήματος, της Κίνας, της Ρωσίας, της Ευρώπης, της Ινδίας, της Ουκρανίας, του ΝΑΤΟ, της Μετάβασης ως προς την (Πράσινη) Ενέργεια, των Δημοσιονομικών Προκλήσεων, της Βιομηχανικής Πολιτικής και του Εμπορίου, των Διεθνών Απειλών και του Ηγετικού Ρόλου των ΗΠΑ.
Για την επίλυση αυτών προσεκλήθησαν μεταξύ άλλων οι Γενς Στόλτενμπεργκ (Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ), Σαμ Άλτμαν (CEO της OpenAI και δημιουργός του ChatGPT), Σάτια Ναντέλα (CEO της Microsoft), Έρικ Σμιντ (πρώην CEO της Google), Άλμπερτ Μπουρλά (CEO της πολυαγαπημένης μας Pfizer), Τζον Γουόλντρον (Πρόεδρος της Goldman Sachs), Ντμίτρο Κουλέμπα (Υπ.Εξ. της Ουκρανίας), Χένρυ Κίσσινγκερ (αυτό το κουμάσι δε χρειάζεται συστάσεις) και ο Μπέρναρντ Λούνεϊ (CEO της BP).
Αν και μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε για το τι ακριβώς ειπώθηκε πάνω σε αυτά τα θέματα καθώς δεν επιτρέπεται η παρουσία των μίντια στη συνέλευση και δεν δίνονται δηλώσεις τύπου, νομίζω πως μπορούμε να κάνουμε μια καλή μαντεψιά για το τι συζητήθηκε.
Τεχνητή Νοημοσύνη
Δε νομίζω πως αποτελεί υπερβολή να υποθέσουμε πως συζητήθηκαν οι πρακτικές εφαρμογές του ΑΙ στα πεδία των μαχών, στις μεθόδους καταδυνάστευσης των πολιτών (όπως αναλύσαμε στα θέματα των Ψηφιακών Ταυτοτήτων, του “Σκορ Καλού Πολίτη”, των CBDCs και της Πράσινης Ψηφιακής Ανάπτυξης), στην αντικατάσταση του εργατικού δυναμικού από αυτοματοποιημένα συστήματα καθώς και το πως η “απειλή” από τα deepfakes θα χρησιμοποιηθεί για την καταστολή της ελευθερίας του λόγου στο διαδίκτυο.
Τραπεζικό Σύστημα
Κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να συζητήθηκε το πως οι περιπέτειες που δημιουργήθηκαν στον διεθνή τραπεζικό τομέα λόγω της κατάρρευσης τραπεζικών κολοσσών (βλέπε Silicon Valley Bank, Credit Suisse, Signature Bank, First Republican Bank) μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προφάσεις για την μετάβαση στη ψηφιακή οικονομία. Μια οικονομία που θα χαρακτηρίζεται από προγραμματίσιμα ψηφιακά νομίσματα με ημερομηνία λήξης, που θα έχουν διακόπτη on/off ανάλογα με τη πολιτική σου τοποθέτηση και θα καταδικάσουν σε δια βίου φτώχεια τον μέσο άνθρωπο.
ΝΑΤΟ, Ευρώπη, Ρωσία, Ουκρανία, Ινδία, Κίνα, Ηγετικός Ρόλος των ΗΠΑ
Εδώ θα πρέπει φυσικά να έγινε λόγος σχετικά με το πως η “Αμερικανική Αυτοκρατορία” του ΝΑΤΟ θα ενισχύσει τη στήριξή της προς την Ουκρανία με στόχο την κλιμάκωση του πολέμου και την ήττα και αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία, η οποία απειλεί τις υπό κατάρρευση ΗΠΑ.
Επιπροσθέτως, θα συζητήθηκε το πως θα περιοριστεί ο ρόλος της Κίνας στη διεθνή σκηνή αλλά και το τι πολιτική θα ακολουθηθεί απέναντι στην Ινδία, η οποία έχει κρατήσει πιο ουδέτερη στάση ως προς τα Ρωσο-Ουκρανικά, κάνοντας εξαγωγή ρωσικού πετρελαίου και ενισχύοντας έτσι τη Ρωσία. Όλα αυτά, υπό το πρίσμα του πως αυτές οι ανερχόμενες δυνάμεις θα περιοριστούν έτσι ώστε οι ΗΠΑ να παραμείνουν η μόνη υπερδύναμη, ακόμα και αν αυτό σημαίνει περισσότερους πολέμους, μεταναστευτικές ροές, πληθωρισμό και πείνα για την ανθρωπότητα.
Ενέργεια
Αυτό το οποίο θα πρέπει να συζητήθηκε θα ήταν το πώς το πρόσχημα της “πράσινης ενέργειας” μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποστράγγιση και φτωχοποίηση των πολιτών μέσω ασφυκτικών πράσινων φόρων και εκρηκτικών τιμών ρεύματος. Τελικός σκοπός αυτού θα είναι φυσικά να αποδεχθούμε μια de facto πτώση στο βιοτικό μας επίπεδο ως το τίμημα της “προστασίας του περιβάλλοντος”.
Οι Έλληνες Μπίλντερμπεργκ
Αίσθηση προκάλεσε και η παρουσία τριών Ελλήνων στην επίσημη λίστα των προσκεκλημένων σε αυτές τις συζητήσεις. Αυτοί ήταν o πρόεδρος της Aegean Airlines Βασιλάκης Ευτύχιος, ο πρόεδρος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, Παπαλεξόπουλος Δημήτριος (ο οποίος τελεί και Ταμίας της Λέσχης) και η Γουλιμή Νίκη η οποία είναι συνιδρύτρια της Nova Credit.
Αν και οι δύο πρώτοι δε χρειάζονται συστάσεις, η κυρία Γουλιμή αν και αναγράφεται ως Ελληνίδα προσκεκλημένη, δεν είναι τόσο γνωστή στην Ελλάδα όσο είναι στις ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη κυρία, υπό αρκετά περίεργες συνθήκες (που περιλαμβάνουν διεθνείς ΜΚΟ στην Ουγκάντα και μια περίοδο εργασίας στο Υπουργείο Γεωργίας της Αιθιοπίας), βρέθηκε να ιδρύει μια startup στις ΗΠΑ, την Nova Credit, η οποία ειδικεύεται στην έκδοση “πιστωτικών διαβατηρίων” για μετανάστες, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στις εγχώριες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
Η κυρία Γουλιμή έχει πει πως στοχεύει να φέρει αυτό το σύστημα και στην Ελλάδα ενώ συμμετέχει ήδη στο διοικητικό συμβούλιο της Hellas Direct και στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας δηλώνοντας παράλληλα παθιασμένη με τον κλάδο της γεωργίας. Χμμ… γεωργία, ΜΚΟ, “πιστωτικά διαβατήρια” για μετανάστες. Δε ξέρω για εσάς αλλά όλα αυτά μου ακούγονται πως δένουν “κουτί” με την πακιστανοποιημένη ελληνική επαρχία που ονειρεύεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η Ατζέντα 2030.
Ελευθερίου Κωνσταντίνος
Πολιτικός Επιστήμονας, Διαπραγματευτής, Ερευνητής