Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Σοκαριστικό δημοσίευμα αυστριακής εφημερίδας κατά της οικογένειας Μητσοτάκη! Οι Ξένοι το ξέρουν, οι Έλληνες πότε θα το καταλάβουν;;;

«Ελλάδα, η μοναδική κληρονομική δημοκρατία της Ευρώπης»! 

Οι Ξένοι το ξέρουν, οι Έλληνες πότε θα το καταλάβουν;;;



«Ελλάδα, η μοναδική κληρονομική δημοκρατία της Ευρώπης»! Α πα πα πα…

Μία από τις παλαιότερες εφημερίδες αυτού του πλανήτη, η αυστριακή Wiener Zeitung, δημοσίευσε χθες ένα άρθρο με το οποίο στηλιτεύει την οικογένεια Μητσοτάκη και με τον ιδιαίτερο τίτλο «Ελληνική κληρονομική δημοκρατία», σχολιάζει τον νεποτισμό και την οικογενειοκρατία στη χώρα μας!
Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα, η οποία από το ξεκίνημα δίνει τον τόνο που θα ακολουθήσει, «τα παιδιά έχουν καλές δουλειές, ο μπαμπάς είναι Πρωθυπουργός σαν τον παππού. Η οικογένεια Μητσοτάκη είναι μια από τις πιο ισχυρές φυλές στην Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παλεύει πλέον για να παραμείνει έτσι και μετά τις εκλογές».

Με τον καυστικό αυτό τρόπο, οι Αυστριακοί αναφέρονται στη διαχρονική κατάσταση της Ελλάδας, η οποία κυβερνάται σε πολύ μεγάλο κομμάτι της νεότερης ιστορίας της από οικογένειες και μία εξ αυτών είναι η οικογένεια Μητσοτάκη.

«Έχει ‘μόνο έναν στόχο’, διακηρύσσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι Πρωθυπουργός της Ελλάδας για σχεδόν τέσσερα χρόνια: να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα μόνος με τη συντηρητική του Νέα Δημοκρατία (ΝΔ)», γράφει η WZ και στη συνέχεια σχολιάζει την επιλογή της ιδιαίτερης ημερομηνίας των εκλογών, την οποία έκανε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου, η μισή Ελλάδα με το μικρό όνομα Κωνσταντίνος (Κώστας ή Κωστής εν συντομία) γιορτάζει την ονομαστική της εορτή, που είναι πολύ πιο σημαντική από τα γενέθλια σε αυτή τη χώρα. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης όρισε προσωπικά την ημερομηνία των εκλογών. Η ελληνική νομοθεσία του δίνει το μοναδικό δικαίωμα να το κάνει αυτό».

Και εξηγεί γιατί η ημερομηνία των εκλογών δεν είναι τυχαία, εξιστορώντας την πορεία της οικογένειας Μητσοτάκη:

«Η ημερομηνία των εκλογών δεν είναι τυχαία. Ο προπάππους του πρωθυπουργού λεγόταν Κωνσταντίνος. Ο «Γερο-Κωστής», ο «παλιός Κωστής», είναι ο Γενάρχης, ο ιδρυτής του γένους Μητσοτάκη. Γεννημένος στην Πελοπόννησο το 1845, η οικογένειά του αναγκάστηκε να καταφύγει στην Κρήτη για να γλιτώσει από τους διωγμούς. Εκεί ο Κωστής Μητσοτάκης μετακόμισε στα Χανιά το 1872 και ίδρυσε το «Ξυπόλυτο Κόμμα», όπως απαξιωτικά το αποκαλούσαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Μεγάλη υποτίμηση. Γιατί ο Κωστής Μητσοτάκης δεν ήταν μόνο χορηγός και στενός έμπιστος του νεότερου Ελευθέριου Βενιζέλου, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας επτά φορές από το 1910 έως το 1933 με διακοπές. Ο Κωστής Μητσοτάκης παντρεύτηκε και την αδερφή του Βενιζέλου Κατίγκω. Αυτός ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος για την εγκαθίδρυση της φυλής Μητσοτάκη στην ελληνική πολιτική σκηνή».

Για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, γράφει στη συνέχεια η WZ: «Ο εγγονός του γενάρχη, που παραδοσιακά πήρε το μικρό όνομα του παππού του, διαμόρφωσε την πολιτική στην Ελλάδα για σχεδόν πενήντα χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από το 1990 έως το 1993 ως πρωθυπουργός. Γιος του είναι ο Κυριάκος, ο σημερινός Πρωθυπουργός. Βουλευτής ήταν και ο παππούς του, που φυσικά τον έλεγαν και Κυριάκο και ήταν έτσι ο συνονόματός του».

Το σχόλιο της αυστριακής εφημερίδας στη συνέχεια, είναι κάτι παραπάνω από δηκτικό με αναφορά στο βόλεμα συγγενών, γνωστών και φίλων, αλλά και βέλη κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«200 χρόνια μετά την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό και περισσότερα από 40 χρόνια μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, η «οικογενειοκρατία» παραμένει τόσο σταθερά αγκυροβολημένη στην αθηναϊκή πολιτική, όσο και ο τοπικός νεποτισμός, ο οποίος περιλαμβάνει και άλλους συγγενείς, γνωστούς ή κολλητούς. Προσφέροντας στους φίλους καλές δουλειές και την ανείπωτη πελατεία που την συνοδεύει. Είτε παγκόσμιοι πόλεμοι είτε περιφερειακοί πόλεμοι, είτε εμφύλιος είτε κρατικές χρεοκοπίες: Στην Ελλάδα η «οικογενειοκρατία» δεν μπορεί να εξαλειφθεί. Μάλλον έτσι θα παραμείνει.

Σε κάθε περίπτωση, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που πάντα παρουσιάζεται παντού ως εκσυγχρονιστής και αποφασισμένος μεταρρυθμιστής, λατρεύει και καλλιεργεί την παράδοση της «οικογενειοκρατίας» τόσο ανάξια μιας σύγχρονης δημοκρατίας δυτικού τύπου – προς όφελος της ίδιας του της οικογένειας – ως ατάραχος καθώς είναι θρασύς».

Ακολούθως αναφέρεται στα παιδιά του Πρωθυπουργού και τις «ονειρεμένες» δουλειές που έχουν αποκτήσει. Σχολιάζουν οι Αυστριακοί μάλιστα την κόρη Σοφία και το πόστο της στην παγκόσμια επενδυτική εταιρεία CVC, «μια ονειρεμένη δουλειά σε μια εταιρεία δισεκατομμυρίων δολαρίων – χωρίς άμεση σχέση με τις σπουδές της. Πήρε το πόστο αφού ο πατέρας της έγινε πρωθυπουργός».

«Στην πέμπτη γενιά. Ο Κωστής, ο Κυριάκος, ο Κώστας, ο Κυριάκος και σύντομα πιθανότατα πάλι ο Κώστας: η δυναστεία Μητσοτάκη παρείχε πάντα τους ομώνυμους βασιλιάδες στην Ελλάδα, τη μοναδική κληρονομική δημοκρατία της Ευρώπης», κάνει ένα ακόμη σχόλιο η WZ, γράφοντας για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη junior, για τον οποίο γράφει μεταξύ άλλων ότι «απασχολεί ως επί το πλείστον μόνο τα αθηναϊκά ταμπλόιντ επειδή είναι σε σχέση με μία Ελληνίδα τενίστρια».

Περί των οικονομικών της οικογένειας Μητσοτάκη, η αυστριακή εφημερίδα, έχει επίσης καυστικά σχόλια να κάνει:

«Οι κακόβουλες γλώσσες υποστηρίζουν ότι η φυλή Μητσοτάκη είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η πολιτική μπορεί να μετατραπεί σε επιχειρηματικό μοντέλο στην Ελλάδα. Οι κριτικοί εγείρουν μερικές φορές το ακανθώδες ερώτημα για το πώς οι Μητσοτάκηδες κατάφεραν να γίνουν πλουσιότεροι από γενιά σε γενιά από ό,τι πριν μπουν στην πολιτική. Λέξη κλειδί: το «Ξυπόλητο Πάρτι» του «παλιού Κωστή». Ένα είναι σίγουρο: το 2020 (δεν υπάρχουν πιο πρόσφατα στοιχεία), ο αρχηγός της κυβέρνησης στην Αθήνα και η σύζυγός του Μαρέβα, όφειλαν ένα όμορφο 1,3 εκατ. ευρώ σε εμπορικές τράπεζες. Τα προς αποπληρωμή δάνεια συμψηφίστηκαν με 40 ακίνητα, πέντε αυτοκίνητα και πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ αποταμιεύσεις. Το εισόδημα της 56χρονης Μαρέβας το 2020 ήταν αρκετά μέτριο ακόμη και για τα νεοελληνικά μεταπτωχευτικά πρότυπα: 9.244,10 ευρώ».

newsbreak.gr