Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Μητροπολίτης Σούμι Ευλόγιος: «Δεν επιτρέπεται να σιωπήσουμε! Μιλάω ανοικτά: υπάρχουν διώξεις κατά των πιστών στην Ουκρανία!».




Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωσε την παράδοση υποψίας στον Μητροπολίτη Σούμι και Αχτίρα κ. Ευλόγιο της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας βάσει του άρθρου του Ποινικού Κώδικα «η παραβίαση της ισότητας των πολιτών με κριτήριο τις θρησκευτικές πεποιθήσεις».

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό της SBU ο Μητροπολίτης Ευλόγιος «προσέβαλε τα θρησκευτικά αισθήματα πολιτών ενός άλλου θρησκευτικού δόγματος» με τα κηρύγματα από βιντεοσκοπημένα μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα.

Σύμφωνα με πληροφορίες των ουκρανικών ΜΜΕ αφορμή στάθηκε το από 21ης Οκτωβρίου 2023 κήρυγμα, όπου ο Μητροπολίτης Ευλόγιος περιέγραψε εύγλωττα τη θρησκευτική κατάσταση στην Ουκρανία και παράθεσε σειρά γεγονότων των διώξεων κατά της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, αντιπαραβάλλοντας την ουκρανική κυβέρνηση με το θηρίο από την Αποκάλυψη του Ιωάννη.

Ο Ουκρανός Ιεράρχης υπενθύμισε ότι κατά τις διώξεις στη Σοβιετική Ένωση οι νεομάρτυρες και ομολογητές προείπαν την άνθηση της Εκκλησίας, αλλά έλεγαν ότι δεν θα είναι μακρά: «Στην Αποκάλυψη αναφέρεται ότι εξήλθε θηρίο από τη θάλασσα: καὶ μίαν ἐκ τῶν κεφαλῶν αὐτοῦ ὡς ἐσφαγμένην εἰς θάνατον και μετά ήλθε ο καιρός καὶ ἡ πληγὴ τοῦ θανάτου αὐτοῦ ἐθεραπεύθη (Αποκ. Ιω. 13.3). Θυμηθείτε πώς το 1917 αποκαλούσαν τους μπολσεβίκους οι οποίοι ανήλθαν στην εξουσία και άρχισαν να γκρεμίζουν ναούς και να σφάζουν ιερείς; Δράκων πυρρὸς (Αποκ. Ιω. 12, 3). Η θεόμαχη αθεΐα είναι το θηρίο της Αποκαλύψεως...Να δείτε ποιος επιθυμεί σήμερα να διέπει τα θρησκευτικά στην Ουκρανία; Είναι αυτοί οι άθεοι από το σοβιετικό παρελθόν για τους οποίους έλεγε ο λαός ότι είναι δράκων πυρρός. Εκείνοι, οι οποίοι πολεμούσαν τότε τους πιστούς σήμερα επιχειρούν να διέπουν τα εκκλησιαστικά στην Ουκρανία».

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Ευλόγιος υπενθύμισε ότι επικεφαλής των εκκλησιαστικών κρατικών σχέσεων στην Ουκρανία διορίσθηκε ένας άθεος (ο πρόεδρος της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Πολιτικής και Ελευθερίας του Θρησκεύεσθαι της Ουκρανίας Βίκτωρ Ελένσκι), ο οποίος πολεμούσε τη θρησκεία ακόμη κατά τα σοβιετικά χρόνια: «Ο πρόεδρος Ζελένσκι ο οποίος αποκαλούσε τον Τόμο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας «τρόμος», λέγοντας ότι δεν επρόκειτο να υποδείξει σε ποια Εκκλησία να εκκλησιαζόμαστε, μας εξαπάτησε... Επικεφαλής όλου του θεόμαχου συστήματος διόρισε ένα άνθρωπο, ο οποίος κατά τη σοβιετική εποχή χαρακτηριζόταν επιστήμονας άθεος, ο οποίος πολεμούσε τους πιστούς, ακόμη και μέσω των λεγόμενων «έργων επιστημονικής αθεΐας» του. Αυτός ο άνθρωπος διορίσθηκε ωσάν προϊστάμενος της Εκκλησίας, των θρησκευτικών ζητημάτων...Αυτός ο άνθρωπος στρατολόγησε τους συναδέλφους του, τους άθεους και τους απίστους. Γιατί όμως αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να μας εξουσιάζουν εμάς, την Εκκλησία;»

«Δεν λένε τώρα ότι είναι άθεοι. Δηλώνουν ότι επιδεικνύουν «την ιεροκανονική κατάρτιση στα εκκλησιαστικά ζητήματα». Προκειμένου να είναι κανείς ειδικός στο εκκλησιαστικό κανονικό δίκαιο, πρέπει να είναι μέλος της Εκκλησίας, να εξομολογείται και να κοινωνά. Αυτοί οι άθεοι αποκρύβουν το γνήσιο πρόσωπό τους και ξαφνικά δηλώνουν ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι δήθεν Μοσχοβίτικη, ότι δήθεν υπάγεται στη Μόσχα και ότι τούτο καθόρισαν με την «ιεροκανονική τάξη». Οι άθεοι καθορίζουν το ιεροκανονικό καθεστώς της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας! Τί πάει να πει αυτό; Τούτο σημαίνει ότι εκείνο το θηρίο που επλήγη θανάσιμα το 1988, θεραπεύθηκε η θανάσιμη πληγή αυτού του δράκοντος πυρρός. Και δόθηκε σε αυτό τον δράκοντα πυρρός να πολεμά τους Αγίους και να τους νικήσει. Αυτό και συμβαίνει σήμερα. Αυτοί οι άνθρωποι, που είναι άθρησκοι και εκτός Εκκλησίας καθορίζουν το ιεροκανονικό καθεστώς της Εκκλησίας μας».

Επίσης, ο Μητροπολίτης Ευλόγιος υπογράμμισε ότι όλες οι κατηγορίες κατά της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι ψευδείς: «Είμαστε αυτοτελής, ανεξάρτητη από κανένα κέντρο Εκκλησία...Είμαστε το ίδιο Τοπική Εκκλησία όπως και οι άλλες Τοπικές Εκκλησίες στον ορθόδοξο κόσμο. Εντούτοις κάποιος θέλει να διεξάγει πόλεμο εντός της χώρας η οποία ούτως ή άλλως πολεμά και να αναζητήσει εχθρό, και εμείς έχουμε προδιορισθεί ως αυτός ο εχθρός. Κοιτάξτε την τηλεόραση: πόση λάσπη ρίχνεται κατά της Εκκλησίας μας; Και δεν μπορούμε να απαντήσουμε, δεν μας αφήνουν να βγούμε στην τηλεόραση. Εάν είμαστε μια δημοκρατική χώρα, δώστε μας τη δυνατότητα να απαντήσουμε σε όλες τις αξιώσεις που εγείρονται εναντίον μας! Μα, όχι. Δόθηκε εντολή να μην αφήσουν τους ορθοδόξους να βγούν στην τηλεόραση!»

«Απαιτούν να μην λέμε εμείς οι αρχιερείς για τις διώξεις κατά των πιστών στην Ουκρανία: σιωπήστε, διότι εάν θα μιλήσετε θα γίνουν χειρότερα τα πράματα! Πώς καταντήσαμε ΕΣΣΔ;! Τη δεκαετία του 1920 ο σοβιετική κυβέρνηση απαιτούσε από τους ιεράρχες οι οποίοι έμειναν ελεύθεροι όχι απλώς να σιωπήσουν, αλλά να μιλήσουν ότι στην ΕΣΣΔ δεν υπάρχουν διώξεις κατά της Εκκλησίας και κατά των πιστών! Και εκείνο ακριβώς το διάστημα όταν χιλιάδες άνθρωποι υπέφεραν για χάρη του Χριστού ορισμένοι ιεράρχες έλεγαν ότι δεν υπήρχαν διώξεις κατά των πιστών στη Σοβιετική Ένωση. Δεν μπορούμε να αποδοκιμάζουμε εκείνους του ιεράρχες, δεν ήμασταν στη θέση τους. Αλλά τώρα δεν επιτρέπεται να σιωπήσουμε! Μιλάω ανοικτά: υπάρχουν διώξεις κατά των πιστών στην Ουκρανία!».

Ο Ιεράρχης υπενθύμισε πως οι πρώην συνάδελφοι του Ζελένσκι, κωμικοί-ηθοποιοί από το σόου του «ανοικτά, μέσω τηλεοράσεως σε όλη τη χώρα βλασφήμησαν το όνομα του Θεού και όχι απλώς εξύβριζαν, αλλά χλεύαζαν τα αισθήματα των πιστών», προσβάλλοντας τη χριστιανική πίστη. Καμία ομολογία εκτός της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας δεν τους κατέκρινε, ενώ η αστυνομία αρνήθηκε να κινήσει την ποινική δίωξη.

Ακόμη, υπενθύμισε την κατάληψη του ιερού Καθεδρικού Ναού στο Ιβάνο Φραγκόφσκ τον Μάρτιο 2023 και τις καταλήψεις ιερών ναών στην περιφέρεια Τσερνοφτσί που συνοδεύθηκαν από άγριους ξυλοδαρμούς των πιστών: «Με αέριο εκδίωξαν τους ανθρώπους από τον ναό και στη συνέχεια τον άρπαξαν. Πώς εδύνατο να προσεύχονται εκεί οι της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας; Δεν υπάρχει συνείδηση στους ανθρώπους καθόλου!..Και πώς άρπαξαν ναό στην περιφέρεια Τσερνοφτσί: με εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης και της αστυνομίας χύθηκε το αίμα των Ορθοδόξων χριστιανών. Και πάλιν σιωπή. Αρπάζουν ναό, πλαστογραφούν έγγραφα, κανένα ενδιαφέρον! Οι Αρχές αγνοούν πλήρως τα συμφέροντα των Ορθοδόξων πολιτών της Ουκρανίας!».

«Η περιοχή της Υπερκαρπαθίας και της Γαλικίας μετατράπηκε σε απόλυτο πεδίο δοκιμών για θεόμαχα πειράματα. Ο επικεφαλής του σοβιετικού μηχανισμού ασφαλείας και των μυστικών υπηρεσιών υπό τον Στάλιν Λ. Μπέρια θα ζήλευε εκείνα που συμβαίνει στη Λεώπολη».

Κατά τα λεγόμενα του ιεράρχη στη Λεώπολη απαγορεύθηκαν και κλειδώθηκαν όλοι οι ναοί της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Οι ιερείς αυτής απαγορεύεται να λειτουργούν ακόμη σε ιδιόκτητα διομερίσματα και οικίες.

Τους διώκουν παντού η SBU και η αστυνομία, ενώ τους εξαναγκάζουν να εγκαταλείψουν την πόλη, και απαγορεύεται να προσληφθούν σε κοσμικές δουλιές. Οι ιερείς της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας αναγκάζονται να λειτουργούν μυστικά, και συνέχεια αλλάζουν θέσεις όπου τελούν ακολουθίες και να μεταδίδουν τα Άχραντα Μυστήρια μυστικά μέσω των ευσεβών λαϊκών. Η αστυνομία απαγορεύει τους πιστούς να κοινωνούν ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή των ιερέων. Η SBU υποβάλλει σε ανακρίσεις τους συμμετέχοντες των ιερών συνάξεων και τους απαιτεί να δεσμευθούν γραπτώς να απέχουν από αυτές.

Κατά τα λεγόμενα του Μητροπολίτη στη Λεώπολη διεξάγεται ένα «πείραμα»: «Θέλουν να μετατρέψουν όλη την Ουκρανία σε ο, τι γίνεται στη Λεώπολη. Εάν συμβεί τούτο, θα δώσω ευλογία στους ιερείς να ετοιμάσουν τα Τίμια Δώρα και να μοιράσουν στους πιστούς».

Παραθέτοντας ως παράδειγμα την πρακτική εξομολογήσεως μέσω της ηλεκτρονικής διευθύνσεως και του τηλεφώνου τα χρόνια των σοβιετικών διώξεων ο ιεράρχης παραδέχθηκε τη δυνατότητα της κοινωνίας των Αχράντων Μυστηρίων χωρίς την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και Εξομολογήσεως μέσω του Διαδικτύου. Τόνισε ότι αυτά τα μέτρα είναι αποδεκτά μόνον «ως έσχατη λύση, όταν σφραγισθούν όλοι οι ναοί και εμείς θα διωχθούμε...».

«Τα χρόνια των διωγμών οι ναοί θα είναι ανοικτοί, αλλά η Εκκλησία θα λείπει από εκεί. Τα σοβιετικά χρόνια όταν διώκονταν οι κληρικοί μας, η σοβιετική κυβέρνηση δημιούργησε δική τους «εκκλησία» των νεωτεριστών. Αυτό το σχισματικό κίνημα καθαίρεσε από ιεροσύνη τον πατριάρχη Τύχωνα και η σοβιετική κυβέρνηση παντού προστάτευε αυτή την «εκκλησία».

Εάν κανείς εκ των Ορθοδόξων επισκόπων ή ιερέων χαρακτήριζε τους νεωτεριστές σχισματικούς, τους δίκαζαν και καταδίκαζαν σε φυλάκιση, επειδή προσέβαλαν τους νεωτεριστές. Και είναι ενδιαφέρον ότι η σοβιετική εκκλησία νεωτεριστών, την οποία οι άνθρωποι αποκαλούσαν «κόκκινη εκκλησία», αναγνωρίσθηκε από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως!

Κοιτάξτε, πώς επαναλαμβάνεται η κατάσταση! Αποδεικνύεται ότι το έχουμε ήδη ζήσει. Υπήρχαν ναοί, τελέσθηκαν οι λεγόμενες ιερές ακολουθίες. Αλλά ήταν κενές περιεχομένου, δεν εκκλησιάζονταν εκεί οι Ορθόδοξοι χριστιανοί, διότι έλειπε εκεί η Εκκλησία...Οι Ελληνόφωνες Εκκλησίες και όχι μάλιστα όλες αναγνώρισαν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Οι υπόλοιπες κατά τόπους Εκκλησίες δεν θα αναγνωρίσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Διότι λένε ότι δεν διαθέτει την αποστολική διαδοχή. Ισχυρίζονται ότι ο Επιφάνιος είναι λαϊκός! Το είπαν η Εκκλησία της Πολωνίας και η Εκκλησία της Αλβανίας! Εάν υπάρχουν αμφιβολίες όσον αφορά την αποστολική διαδοχή, σημαίνει ότι υπάρχουν αμφιβολίες και σχετικά με τη Θεία Ευχαριστία».

Ακόμη ο Μητροπολίτης τόνισε ότι η ουκρανική κυβέρνηση απορρίπτει το ενδεχόμενο της αναχειροτονίας των σχισματικών.

«Οι άθεοι, οι οποίοι μας κυβερνούν σήμερα, ενδιαφέρονται μόνον για μια ομολογία, δηλαδή για την Εκκλησία μας. Και τούτο αποδεικνύει ότι ακριβώς εμείς είμαστε η γνήσια Εκκλησία του Χριστού. Τί είναι καλύτερο να γίνουμε σχίσμα ή να υποφέρουμε για χάρη του Χριστού; Να μην προδόσουμε την Εκκλησία! Να ζούμε με τον Χριστό, να αναπνεύουμε τον Χριστό, διότι η σωτηρία υπάρχει μόνον εντός της Εκκλησίας του Θεού! Κάνω έκκληση: όχι σε κανένα σχίσμα! Παραμένουμε εντός της κανονικής νόμιμης Ορθοδόξου Εκκλησίας. Τί θα γίνει με τους ιεράρχες και τους κληρικούς δεν γνωρίζουμε. Εάν δεν θα είμαστε εμείς, να ξέρετε ότι καμία Βερχόβνα Ράντα, κανένας Ζελένσκι δεν θα μας απαγορεύσουν να πιστεούμε στον Χριστό. Να είσθε αφοσιωμένοι στον Χριστό και την Αγία του Εκκλησία. Μὴ φοβοῦ τὸ μικρὸν ποίμνιον· ὅτι εὐδόκησεν ὁ πατὴρ ὑμῶν δοῦναι ὑμῖν τὴν βασιλείαν (Λουκ. 12. 32)».

romfea.gr