Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Επιστρατεύουν κληρικούς δια της βίας στον Ουκρανικό στρατό


oukrania stratos1


Η Ιερά Μητρόπολη Χουστ που βρίσκεται στην Δυτική Ουκρανία με ανακοίνωσή της στις 27 Μαρτίου 2024, τονίζει την αναγκαστική επιστράτευση δύο κληρικών της στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, σε αντίθεση με τους νομικούς λόγους για απαλλαγή από τη στρατιωτική θητεία.

Συγκεκριμένα στις 14 Μαρτίου, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως πρωθιερέας Ιωάννης (Rozman), κλήθηκε για ανάκριση στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Μετά το πέρας της ανάκρισης, άγνωστοι μασκοφόροι τον απήγαγαν με όπλα και τον έσπρωξαν μέσα σε αυτοκίνητο με υπηρεσιακές πινακίδες.

Επίσης, για αρκετές ημέρες η θέση του πρωτοσυγκέλλου παρέμενε άγνωστη.

Στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι ο 49χρονος πρωθιερέας και πολύτεκνος πατέρας είχε κληθεί στον ουκρανικό στρατό και παρακολουθούσε εκπαίδευση μαζί με άλλους νεοσύλλεκτους σε ένα από τα στρατιωτικά πεδία εκπαίδευσης στην περιοχή.

Επίσης, στις 27 Μαρτίου, ο ταμίας της Ιεράς Μητροπόλεως, πρωθιερέας Ιωάννης (Petechel), ο οποίος έχει επίσης τρία παιδιά και είχε απαλλαγεί από τη στρατιωτική θητεία, κλήθηκε στο λεγόμενο «εδαφικό κέντρο επιστράτευσης» (στρατολογία), όπου κρατήθηκε δια της βίας και επιστρατεύθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναγκαστική επιστράτευση του πρωτοσύγκελλου και του ταμία της Μητρόπολης Χουστ, αποτελεί ένα μέσο πίεσης στον Μητροπολίτη Χουστ και Βυνογκράντοφ κ. Μάρκο.

Ακόμη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες ανάγκασαν την Ιερά Μητρόπολη Χουστ να αρνηθεί να δημοσιοποιήσει τα εν λόγω γεγονότα και να διαγράψει τις δηλώσεις τους.

Ωστόσο, η επίσημη ιστοσελίδα της Ουκρανικής Εκκλησίας, ουκρανικά ΜΜΕ και ανεπίσημες πηγές επιβεβαιώνουν τα αναφερόμενα γεγονότα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ουκρανική νομοθεσία απαγορεύει την υπηρεσία κληρικών της Ουκρανικής Εκκλησίας ως στρατιωτικών ιερέων.

Επίσης, η Βερχόβνα Ράντα εξετάζει τροποποιήσεις στον νόμο που αφορά την επιστράτευση, σύμφωνα με τον οποίο οι ιερείς της Ουκρανικής Εκκλησίας θα στερηθούν του δικαιώματος αναβολής από τη στράτευση και θα πρέπει να εκτελούν στρατιωτική θητεία στο μέτωπο ως απλοί στρατιώτες.

Επιμέλεια - μετάφραση: romfea.gr
        ΑΚΤΙΝΕΣ