Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

H σύγχρονη «επιστήμη» προωθεί την κατανόηση και αποδοχή του κανιβαλισμού;




H σύγχρονη «επιστήμη» προωθεί την κατανόηση και αποδοχή του κανιβαλισμού;

Γράφει ο Καλλιντέρης Νικόδημος

Σε πρόσφατη δημοσίευση το διεθνούς κύρους αγγλόφωνο επιστημονικό περιοδικό New Scientist εμμέσως πλην σαφώς ανακίνησε ένα αλλόκοτο σκεπτικό περί της αποδοχής και κατανόησης του κανιβαλισμού, δηλ. της ανθρωποφαγίας!

Κατά το περιοδικό, νέα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι οι πρόγονοί μας έτρωγαν ο ένας τον άλλο και παραδόξως αυτό συνέβαινε -πάντα σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία- για λόγους συμπόνοιας και φιλευσπλαχνίας! Και συνεχίζει ότι αυτές οι νέες πληροφορίες που έρχονται από τις αρχαιολογικές έρευνες μας δίνουν σήμερα την ευκαιρία να επαναξιολογήσουμε τις απόψεις μας για το «απόλυτο ταμπού» (sic), τον κανιβαλισμό.

Σε κάποιο άλλο σημείο της δημοσίευσης τίθεται το εξής τραγελαφικό ερώτημα: εάν ένα ανθρώπινο σώμα μπορεί συναινετικά να δοθεί μετά θάνατον στην ιατρική επιστήμη, γιατί δεν μπορεί να δοθεί σε πεινασμένους για να τους ταΐσει;

Το περιοδικό θεωρεί ότι η έντονη ηθική αποστροφή προς την ανθρωποφαγία σήμερα οφείλεται στις θρησκευτικές παραδόσεις που επικράτησαν στη Δύση, κατά τις οποίες το ανθρώπινο σώμα αποτελεί το σκεύος της ψυχής και ως εκ τούτου περιβάλλεται με ιερότητα. Επίσης, αυτή η απέχθεια προς τον κανιβαλισμό εξηγείται κατά το περιοδικό λόγω των ρατσιστικών στερεοτύπων των δυτικών αποικιοκρατικών δυνάμεων προκειμένου να δικαιολογηθεί η υποταγή των λαών.

Τελικά, τί αποζητά αυτή η «επιστήμη»; Να φαγωθούμε κυριολεκτικά μεταξύ μας; Άλλο σχόλιο εδώ δεν χωρεί…

https://www.newscientist.com/article/mg26134783-600-is-it-time-for-a-more-subtle-view-on-the-ultimate-taboo-cannibalism/

Καλλιντέρης Νικόδημος

Ακτίνες