Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Άγιος Παΐσιος – Ούτε το όνομά του να ξανακούσω δεν θέλω!

Πριν από χρόνια σε ένα προσκύνημά μου στο Άγιον Όρος, επισκέφθηκα τον π. Π…, άμεσο μαθητή του αγίου Παϊσίου και μου έλεγε ωφέλιμα περιστατικά από την ζωή του Αγίου! Μεταξύ άλλων μου ανέφερε ότι ο Άγιος δεν ήθελε να ακούει τίποτα για τον Νίκο Καζαντζάκη.

Κάποια ημέρα που είχε πάει ο π. Π… στο κελί του Αγίου, ήταν και ένας μοναχός από την Κρήτη που ανέφερε με καμάρι τον Κρητικό συγγραφέα, μια και είχαν την ίδια καταγωγή. Τότε ο άγιος Παΐσιος του είπε αυστηρά: » Άλλη φορά εδώ μέσα στο κελί μου δεν θέλω ούτε το όνομά του να ακούσω»! Κι αυτό γιατί στα βιβλία του και ειδικά στο «Τελευταίος πειρασμός», έγραψε απίστευτες βλασφημίες κατά του Κυρίου μας.
Επίσης όταν ασκήτευε στο Σινά, βρήκε στην κορυφή του Όρους μια επιγραφή του Καζαντζάκη, στην οποία ο ίδιος είχε χαράξει στα βράχια το όνομά του. Την χάλασε όπως είπε με πολύ χαρά, για να μη μολύνει το όνομα αυτού του βλάσφημου ανθρώπου, τον άγιο τόπο της αγίας Κορυφής!
Βλέπουμε ότι ήταν ασυμβίβαστος στα θέματα της πίστεως, χωρίς εκπτώσεις, αντίθετα με μερικούς χριστιανούς που είναι θαυμαστές του Κρητικού αυτού λογοτέχνη! Η φλογερή και αδιαπραγμάτευτη πίστη του, ας είναι φωτεινό παράδειγμα για όλους μας! Αμήν!

Άπαντα Ορθοδοξίας