Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Ο Φθιώτιδος Συμεών και ο Άρης Βελουχιώτης.

ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ...

Δημήτριος Σ. Αβραμίδης

Ο Αλέξης Τσίπρας περιόδευσε στη Λαμία. Στο πρόγραμμά του είχε και μία επίσκεψη στο Μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών. Εκεί, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο Μητροπολίτης δώρισε στον Τσίπρα μία καδραρισμένη φωτογραφία στην οποία εικονίζεται ο Άρης Βελουχιώτης κατά την είσοδό του στη Λαμία στις 20 Οκτωβρίου 1944 συνοδευόμενος, μεταξύ άλλων, από ένα ιερέα.

Δεν ξέρω τι ακριβώς είχε κατά νουν ο Μητροπολίτης. Ούτε τι πιστεύει για τον Άρη Βελουχιώτη. Αλλά φέρει την ιδιότητα του Επισκόπου. Μία ιδιότητα που, υποτίθεται, καθορίζει ένα μάλλον αυστηρό πλαίσιο για τις συμπάθειες και τις αντιπάθειές του, ακόμα και για τα δώρα που κάνει. Υποτίθεται.

Ας το πάρουμε ανάποδα. Αν ο Κουτσούμπας σου χαρίσει ένα σφυροδρέπανο ή ένα Βελουχιώτη, το γεγονός θα είναι φυσιολογικό. Το παράδοξο θα είναι να σου χαρίσει την εικόνα του Αγίου Φανουρίου για να σε φυλάει. Αυτό όμως είναι κάτι που ποτέ του δεν θα το κάνει επειδή δεν του το επιτρέπουν οι αρχές του.

Ο Κουτσούμπας έχει αρχές. Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος τί έχει; Μάλλον θα μείνουμε με την απορία.

Προχωρώ με υποθέσεις. Δεν πιστεύω ότι ο Μητροπολίτης είναι θαυμαστής του Βελουχιώτη. Είναι όμως εξαιρετικά πιθανό να είναι ένας σύγχρονος άνθρωπος, που πάει να πει ότι τον νοιάζει το θέαμα περισσότερο από την ουσία. Ότι παίζει και αυτός με τα μίντια και τη δημοσιότητα και γι’ αυτό έκανε τη συγκεκριμένη επιλογή. Για να αποσπάσει το δικό του μερίδιο δημοσιότητας, για να κάνει εντύπωση και όχι μόνο. Και τα κατάφερε.

Ίσως να επιθυμεί και ορισμένα προοδευτικά διαπιστευτήρια. Οπότε αρκεί μία φωτογραφία του Βελουχιώτη, δώρο στον Τσίπρα, και πλέον θα πειστούν και οι πιο δύσπιστοι. Ο Φθιώτιδος Συμεών από εδώ και εμπρός θα είναι ένας προοδευτικός, πέραν πάσης αμφιβολίας.

Ζούμε σε καιρούς σύγχυσης. Οι Επίσκοποι ανεμίζουν την φωτογραφία του Βελουχιώτη, οι αριστεροί γίνονται νεορθόδοξοι και τρέχουν στους γέροντες στο Άγιο Όρος και η Μποφίλιου νομίζει, η καημένη, ότι μπορεί να είναι ταυτόχρονα Τροτσκίστρια και με το ΚΚΕ. Κούνια που την κούναγε.

«Έκαστος εν τη κλήσει ην εκλήθη, εν ταύτη μενέτω» γράφει ο Απόστολος Παύλος σε μία από τις προς Κορινθίους επιστολή του και είναι δυσάρεστο να θυμίζουμε στον Επίσκοπο τον Απόστολο. Που ασφαλώς τον γνωρίζει πολύ καλύτερα από ένα μη θρησκευόμενο δημοσιογράφο.

Τον γνωρίζει μεν, τον αγνοεί όμως.

Η ΓΝΩΜΗ – 15/12/22 σελ. 9