Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Μητροπολίτης ΡΟΕΔ Βερολίνου: Βρισκόμαστε στις παραμονές ενός νέου διωγμού εναντίον της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

 

Δεν πρέπει να κάνουμε τα στραβά μάτια στις επιθετικές ενέργειες του Oυκρανικού κράτους εναντίον της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, προειδοποιεί ένας εξέχων ιεράρχης της Ρωσσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Εκτός Ρωσίας. (ROCOR-ΡΟΕΔ).

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βερολίνου Μάρκος, ο γηραιότερος ιεράρχης της ΡΟΕΔ, δημοσίευσε μια διαδικτυακή ομιλία προς το γερμανικό κοινό, η οποία ανέβηκε εχθές στον επίσημο ιστότοπο της ΡΟΕΔ, καλώντας τους πιστούς να εντείνουν τις προσευχές τους.

Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εκτός Ρωσσίας προέβη σε παρόμοια δήλωση νωρίτερα αυτό το μήνα, μετά από πρόταση του Μητροπολίτη Μάρκου.

«Τις τελευταίες ημέρες, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία υφίσταται νέες διώξεις. Πριν από δέκα ημέρες, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι έδωσε εντολή στο κοινοβούλιο να προτείνει νομοσχέδιο εντός δύο εβδομάδων, με το οποίο η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία θα μπορούσε να τεθεί σε πλήρη απαγόρευση», δήλωσε ο Μητροπολίτης Μάρκος.

«Θα πρέπει να αναμένεται ότι αυτός ο νόμος όχι μόνο θα προταθεί αλλά και θα εγκριθεί, και εκατομμύρια Ουκρανοί πιστοί θα γίνουν εγκληματίες σύμφωνα με το νόμο».

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, οι εκτεταμένες έρευνες σε μοναστήρια, εκκλησίες, επισκοπικές διοικήσεις και διαμερίσματα ιεραρχών, κληρικών και πιστών που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα είναι «μέθοδος εκφοβισμού».

«Όλα αυτά δείχνουν ότι η Ουκρανία απέχει πολύ από ένα δημοκρατικό κράτος και ότι βρισκόμαστε στις παραμονές ενός νέου διωγμού των Χριστιανών σε αυτήν την χώρα», προειδοποιεί ο Σεβασμιώτατος.

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η μεγαλύτερη Εκκλησία στην χώρα και αποτελεί συνέχεια της Εκκλησίας που ιδρύθηκε από τον Άγιο Βλαδίμηρο, τόνισε ο Μητροπολίτης Μάρκος. Ήδη η Εκκλησία υπέστη φοβερούς διωγμούς τον περασμένο αιώνα και έβγαλε πολλούς μάρτυρες.

Σήμερα όμως η δίωξη φούντωσε ξανά, σχολιάζει ο Μητροπολίτης.

Παράλληλα, η πολιτική δεν αποτελεί λύση αλλά το ζήτημα θα πρέπει να ξεπεραστεί με τις προσευχές των πιστών.

«Το καθήκον μας δεν είναι να συμμετέχουμε σε πολιτικές διαδηλώσεις, αλλά να προσευχόμαστε ώστε η Εκκλησία, μαζί με τον πιστό λαό της, να επιβιώσει από αυτόν τον πειρασμό. Και οι άνθρωποι να βρουν το θάρρος να μαρτυρήσουν για τον Χριστό. Έχω ξαναπεί στο παρελθόν ότι η προσευχή είναι το όπλο μας», τόνισε ο Μητροπολίτης Μάρκος, προτρέποντας όλους όσους ενδιαφέρονται για την Εκκλησία να εντείνουν τις προσευχές τους.

Ο Μητροπολίτης Μάρκος έκανε επίσης δηλώσεις εναντίον του πολέμου, χαρακτηρίζοντάς τον έγκλημα που επηρεάζει αρνητικά την Εκκλησία.

Orthodox Christianity


ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ