Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

Δικαίωση τοῦ Ὀρθοδόξου Τύπου ἀπό τό Ἐφετεῖο


Ορθόδοξος Τύπος Εφημερίδα

  Με αφορμή την απόφαση από την Ελληνική Δικαιοσύνη σχετικά με την έφεση του «Ο.Τ.» θα θέλαμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα για τους αναγνώστες του «Ορθοδόξου Τύπου»:

  Ο Σεβ. Αυστραλίας σε προσβλητική ανακοίνωσή του με αφορμή την απόφαση του Εφετείου, αναφέρεται με λίαν απαξιωτικούς και ανακριβείς χαρακτηρισμούς στο περιεχόμενο των δημοσιευμάτων του «Ορθοδόξου Τύπου»: «κλείσιμο ενός θλιβερού κύκλου ανάρμοστων και άσεμνων επιθέσεων», «δαιμονικά δημοσιεύματα», «πλήθος διαστρεβλώσεων», «κατάφωρη διαστρέβλωση των Ιερών Κανόνων και των αληθειών του Ιερού Ευαγγελίου», «το Δικαστήριο κατήγγειλε και καταδίκασε το κατάπτυστο περιεχόμενο των δημοσιευμάτων», «παρασύρει μέσα από ψέματα, διαστρεβλώσεις γεγονότων και αντιεκκλησιαστικές, ιερόσυλες αφηγήσεις», «έχουν παραπλανήσει ανθρώπους με τα ατιμωτικά και βέβηλα δημοσιεύματά τους» κ.α.

  Ωστόσο, η απόφαση του Δικαστηρίου όχι μόνο δεν επιβεβαιώνει αυτά, αλλά έρχεται σε ευθεία αντίθεση, γράφοντας ότι τα δημοσιεύματα ήταν αληθή και δεν υπήρξε τίποτα ψευδές ούτε συκοφαντικό ή δυσφημιστικό, όπως αποδείχθηκε από τα δελτία τύπου της Ι. Α. Αυστραλίας, από φωτογραφίες και αναγραφές στον τύπο, πλην μίας αναφοράς σχετικώς με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Προικοννήσου κ. Ιωσήφ (Χαρκιολάκη).

   Συγκεκριμένα το Εφετείο έκρινε ότι ήταν αληθή:

«1-το από 3-2-2020 δημοσίευμα  με τίτλο «Ο “Νέρων” της Αρχιεπισκοπής κατακαίει την Ομογένεια της Αυστραλίας»   που αναφέρονταν στη δεξίωση για τα «ονομαστήρια»  του Αρχιεπισκόπου  και στην προηγηθείσα βράβευση του Γερουσιαστή κ.  Andrew Bragg, πρωτοστάτη της μεγάλης εκστρατείας διά την υποστήριξιν του γάμου των ομοφυλοφίλων .

 

2-το από 14-2-2020 δημοσίευμα με τίτλο «Να εφαρμόζεται ο συνοδικός θεσμός της ιεραρχίας του θρόνου», στο οποίο αναπαρήχθη επιστολή του τέως Αρχιγραμματέα της Ιεράς κοινότητας του Αγίου Όρους, Ιερομόναχου Δαμασκηνού, μαζί με σχόλια και ισχυρισμούς σε βάρος του ενάγοντας.

3-το από 21-2-2020 δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας με τίτλο «Τα 45 έτη Αρχιερατείας του Κρήτης θα ατιμάση η παρουσία του Αυστραλίας;», στο οποίο μέμφεται εκ νέου τον ενάγοντα για το γεγονός της βράβευσης του Γερουσιαστή Andrew Bragg,

4-το από 2-3-2020 δημοσίευμα στην ίδια εφημερίδα, με τίτλο «Αγορά κατοικίας εκατομμυρίων από την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας», στο οποίο αναφέρεται ότι το αγορασθέν από το Consolidated Trust ακίνητο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, αγοράσθηκε, δήθεν με χρήματα της τελευταίας, ως προσωπική κατοικία του ενάγοντος.

5-το από 13-3-2020 δημοσίευμα με τίτλο «Διασύρει την Ορθοδοξίαν και ο Κων/πόλεως  τον επιβραβεύει», το οποίο ψέγει τον ενάγοντα για τη δεξίωση που παρέθεσε, για την αγορά διαμερίσματος 6.500.000 δολαρίων για τη βράβευσιν του πρωτοστάτου των ομοφυλοφίλων.

6-το από 3-4-2020 δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας με τίτλο «Η αυτοανακήρυξις εις Προκαθήμενον της 5ης ηπείρου», επαναλαμβάνονται οι ισχυρισμοί του πρώτου από τα παραπάνω δημοσιεύματα, σχετικά με τη αυτοανακήρυξη του ενάγοντος ως Προκαθήμενου μιας εκ των πέντε ηπείρων.

7-το από 8-4-2020 δημοσίευμα με τίτλο «Νέον κρούσμα κακοδιαχειρίσεως από τον Αυστραλίας», αναφέρει για τον ενάγοντα μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Μήπως ο Σεβ. Αυστραλίας πρεσβεύει και την δαρβινικήν θεωρίαν; Ή μήπως το έπραξε διά να αναδειχθεί και ο ίδιος “Πράσινος Αρχιεπίσκοπος”; Εζήλευσε την δόξαν του “Πράσινου Πατριάρχου” ή επιθυμεί την υποκατάσταση; (…) Εις το “υπέρ αλλήλων μεριμνώσιν τα μέλη” προσθέτει ο Αρχιεπίσκοπος  και τα κοάλα!»…

 Με βάση τα ανωτέρω, είναι αληθές ότι διοργανώθηκε μεγάλη δεξίωση 1.300 ατόμων, ότι βραβεύθηκε, κατά τα αναγραφόμενα στο επίδικο δημοσίευμα, ο γερουσιαστής κ. Andrew Bragg, ότι αγοράστηκε από την αρχιεπισκοπή ακίνητο αξίας 6.500.000 δολλαρίων, ότι διατέθηκαν χρήματα και δη ποσό 57.208 ευρώ εκ του γενομένου για τους πυροπαθείς εράνου, στο νοσοκομείο ζώων.».

Συνακόλουθα απεφάνθη ότι: «οι επίμαχες κρίσεις που περιλαμβάνονται στα παραπάνω δημοσιεύματα δεν περιέχουν τα συστατικά στοιχεία του αδικήματος της συκοφαντικής δυσφήμησης καθόσον στηρίζονται σε αληθή περιστατικά. Επίσης στα ίδια δημοσιεύματα περιλαμβάνεται οξεία κριτική, η οποία είναι σύμφυτη με την αποστολή του τύπου, αλλά και την ιδιότητα του ενάγοντος ως Προκαθημένου της Εκκλησίας της Αυστραλίας».

  Για τους λόγους αυτούς το Εφετείο δέχτηκε όχι μόνο τυπικά, αλλά και ουσιαστικά την έφεση του «Ο.Τ.», εξαφάνισε την απόφαση του Πρωτοδικείου και εκδίκασε την από 20-6-2020 αγωγή του Σεβ. Αυστραλίας, καταλήγον ότι: επειδή στὰ δημοσιεύματα «ενυπάρχουν κρίσεις και λέξεις οι οποίες δεν ήταν αναγκαίες για την απόδοση της κριτικής και από τις οποίες προκύπτει σκοπός εξύβρισης», να καταβληθεί στον Αρχιεπίσκοπο το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ. Αξιομνημόνευτο είναι ότι η υπόθεση αυτή ξεκίνησε με την απαίτηση του Σεβ. Αυστραλίας για 260.000 ευρώ με τον ανάλογο τόκο από την Π.Ο.Ε. και επιπροσθέτως 260.000 ευρώ με τον ανάλογο τόκο από τον Διευθυντή Συντάξεως, όπως επίσης για καταδίκη του «Ο.Τ.» περί συκοφαντικής δυσφημίσεως.

  Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου ο «Ορθόδοξος Τύπος»: «…έχει ως αντικείμενο την ενημέρωση των αναγνωστών, πιστών της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού, καθώς και την άσκηση κριτικής επί εθνικών, εκκλησιαστικών και θεολογικών-δογματικών θεμάτων. Δεν παραλείπει να ασκεί δριμεία κριτική και αυστηρό έλεγχο σε πρόσωπα, πράξεις και θεσμούς, θίγοντας ουκ ολίγες φορές τα κακώς κείμενα της διοίκησης της Ορθοδόξου Εκκλησίας και κάθε συμπεριφορά που παρεκκλίνει απ’ όσα ορίζουν το Ιερό Ευαγγέλιο, οι Ιεροί Κανόνες, το Ορθόδοξο Δόγμα και η Ιερά Παράδοση… ουδεμία αμφισβήτηση καταλείπεται περί του ότι το πρώτο (ΠΟΕ-Ορθόδοξος Τύπος) εκκαλούν είναι ενταγμένο εντός των κόλπων της επίσημης Εκκλησίας».

  Ο «Ο.Τ.» θα συνεχίσει να ασκεί δριμεία κριτική και αυστηρό, αλλά δίκαιο, έλεγχο μέσα από την έγκριτη και τεκμηριωμένη γραφίδα του πάντοτε προς δόξαν της Εκκλησίας του Χριστού.