Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Δεν ιδρώνει τ' αυτί τους! Συνεχίζουν τον διαθρησκειακό κατήφορο!


Διεθνής συνδιάσκεψη για το διαθρησκευτικό διάλογο στην Αλβανία


Στις 3 Μαϊου 2018, διεξήγαγε τις εργασίες της στους χώρους του Hotel Rogner International, στα Τίρανα, η Διεθνής Συνδιάσκεψη για τον διαθρησκευτικό διάλογο με θέμα: «Η Αλβανία, πρότυπο της διαθρησκευτικής αρμονίας για την Ευρώπη».
Διοργανωτές της, με την υποστήριξη της Αυστριακής Πρεσβείας στη χώρα μας, ήταν το Πανεπιστήμιο “Beder”, το Πανεπιστημιακό Κολέγιο “Logos” και το Καθολικό Πανεπιστήμιο “Zoja e Këshillit të Mirë”. Στη Συνδιάσκεψη συμμετείχαν οι επικεφαλείς των θρησκευτικών Κοινοτήτων, κληρικοί, κρατικοί εκπρόσωποι, ακαδημαϊκοί, ερευνητές και θεολόγοι από την Αλβανία και την Ευρώπη κ.α.
Την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης της Συνδιάσκεψης, την οποία διεύθυνε η Πρόεδρος της Επιτροπής Θρησκειών, κ. Λορέτα Αλίκο, έκανε ο Πρέσβης της Αυστρίας, κ. Johann Sattler και στη συνέχεια χαιρέτησαν ο Αποστολικός Εκπρόσωπος στην Αλβανία, Mons. Charles Brown και η υπουργός Πολιτισμού, κα. Μιρέλλα Κουμπάρο.
Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι επικεφαλείς των Θρησκευτικών Κοινοτήτων, αρχίζοντας με τον Πρόεδρο της Μουσουλμανικής Κοινότητας, την Αγιότητά Του, Skënder Bruçaj και τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, τον Μακαριώτατο κ.κ. Αναστάσιο, ο οποίος τόνισε ότι «Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων προσπαθήσαμε να καλλιεργήσουμε τον αμοιβαίο σεβασμό και την αμοιβαιότητα της αρμονικής συνύπαρξης» ... Επισήμανε ακόμη ότι «Εμείς προσπαθούμε να αντλήσουμε τους χυμούς από τις υγιείς ρίζες του θρησκευτικού βιώματος και να βοηθήσουμε στην κοινωνική ανάπτυξη και την πρόοδο της Αλβανίας...».
Στη συνέχεια μίλησαν ο Επικεφαλής της Κοινότητας των Μπεκτασήδων, Haxhi Dede Edmon Brahimaj και ο Πρόεδρος της Ευαγγελικής Αδελφότητας, κ. Ylli Doçi.
Στο τέλος, οι επικεφαλείς των Θρησκευτικών Κοινοτήτων υπέγραψαν κοινή δήλωση.
Οι εργασίες συνεχίστηκαν με τα παραρτήματα της Συνδιάσκεψης, όπου εισηγήθηκαν καθηγητές από τα τρία πανεπιστήμια, θεολόγοι, ξένοι ερευνητές κ.α.