Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Την τεράστια κρίση της παράδοσης (ξεπούλημα) της πίστης στο αιρετικό Βατικανό, δεν την βλέπει!


Βαρθολομαίος από Βατικανό: Ζήσαμε μια τεράστια κρίση, ο πολιτισμός παραδόθηκε στην οικονομία

ΒΑΤΙΚΑΝΟ

   O Οικουμενικός Πατρ. Βαρθολομαίος συμμετέχει στο Βατικανό στο διεθνές συνέδριο που οργανώνει το ίδρυμα Centesimus Annus. O κ. Βαρθολομαίος, στην ομιλία του «η Κοινή χριστιανική ατζέντα για το κοινό καλό», αναφέρθηκε σήμερα, παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου, σε κύρια προβλήματα αλλά και ανάγκες της εποχής μας.

«Τα τελευταία χρόνια ζήσαμε μια τεράστια οικονομική κρίση η οποία συνδέεται με την διαδικασία της παγκοσμιοποίησης και τις συνέπειές της, με το ότι ο πολιτισμός παραδόθηκε στην οικονομία, με την αύξηση της φτώχειας, την ασιτία και την ελλιπή διατροφή,
και την τραγωδία των μαζικών μεταναστεύσεων», τόνισε μεταξύ των άλλων ο κ. Βαρθολομαίος.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, παράλληλα, αναφέρθηκε στην «θεοποίηση του κέρδους», στη σύνδεση της αξιοπρέπειας με την κτήση και στην υποβάθμιση του ανθρώπου σε «homo economicus».
Παράλληλα, θέλησε να τονίσει ότι «το οικολογικό πρόβλημα είναι στενά συνδεδεμένο με την οικονομική ανάπτυξη», από την στιγμή που «ο ακραίος οικονομικισμός προκαλεί τόσο οικονομικά, όσο και οικολογικά προβλήματα». Όπως είπε ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, «μια οικονομία η οποία αποσυνδέεται από τις πραγματικές ανάγκες του ανθρώπου, οδηγεί αναπόφευκτα στην εκμετάλλευση της φύσης και στην καταστροφή του περιβάλλοντος».
Ο κ. Βαρθολομαίος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «η γρήγορη πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας, μαζί με τις ευεργετικές της συνέπειες, οδηγεί και σε αποτελέσματα που δεν προάγουν την αλληλεγγύη». «Ποτέ όσο σήμερα δεν διαθέταμε τόση επιστημονική γνώση, και δεν δρούσαμε τόσο βίαια και καταστρεπτικά κατά της φύσης και των αδελφών μας. Συνεχίζουμε να παράγουμε τρομερά όπλα μαζικής καταστροφής, κινδυνεύοντας να φτάσουμε σε έναν παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στο διεθνές συνέδριο του ιδρύματος Centesimus Annus.
Θέλησε να τονίσει, επίσης, ότι «τις τελευταίες δεκαετίες, διαπιστώνουμε την επανεκτίμηση του ρόλου της θρησκείας στην ζωή του ανθρώπου, αφού «δεν είναι τυχαίο ότι, στις μέρες μας, η συζήτηση περί «μετά-θρησκευτικής εποχής», έχει αντικατασταθεί από εκείνη περί μιας «μετά-κοσμικής περιόδου», στην οποία η θρησκεία διεκδικεί και παίζει έναν δημόσιο ρόλο, και συμμετέχει σε όλες τις σημαντικές προσπάθειες του ανθρώπινου γένους».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σήμερα το πρωί, έγινε δεκτός, πάντα στο Βατικανό, από τον Πάπα Φραγκίσκο, με τον οποίο τον συνδέουν δεσμοί ειλικρινούς, αδελφικής φιλίας και μια κοινή προσέγγιση σε ότι αφορά τον ρόλο και το βάρος του Χριστιανισμού στην σημερινή κοινωνία.