Σάββατο, 19 Μαΐου 2018

ΕΠΕΣΑΝ ΣΑΝ ΤΑ ΤΣΑΚΑΛΙΑ ..."Ο Αρχιθύτης" της Λάρισας ζητώντας χρήματα αγνοώντας την ιερότητα της Θείας Λειτουργίας


ΕΠΕΣΑΝ ΣΑΝ ΤΑ ΤΣΑΚΑΛΙΑ
 Δημοσίευμα  της Εφημερίδος :"ΑΓΩΝΑΣ"  αρ φυλ. 250-251/Μάρτιος-Απρίλιος  2018 http://www.agonas.org/

ψαλτικά Λαμπαδαρίου

(Το τσακάλι είναι ζώο που τρέφεται από μικρότερα ζώα, αλλά επί το πλείστον από πτώματα άλλων ζώων και όταν τα βρίσκουν προσπαθούν να αρπάξουν, ότι αρπάξουν φοβούμενα μήπως και αντιληφθούν την λεία τους άλλα μεγαλύτερα).
Ο μήνας που πέρασε ήταν ο χειρότερος που διήλθαν οι ναοί της Ιεράς Μητρόπολης Λάρισας & Τυρνάβου. Και αν ρωτάτε. Γιατί; Την απάντηση την δίνουν τα αδιάψευστα συμβάντα.
1) Την Κυριακή Δ΄ των Νηστειών 18 Μαρτίου δίσκος υπέρ της Αγ. Αικατερίνης Σινά (Ιερός ο σκοπός. Τι χρήματα άραγε φθάνουν εκεί;).
2) Την Κυριακή 25η Μαρτίου, – μεγάλη ημέρα, Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και Εθνική Εορτή – όλοι οι ναοί κατάμεστοι από κόσμο “ιερός” δίσκος υπέρ «ΕΠΙΟΥΣΙΟΥ».
Τον “Επιούσιο”, είναι γνωστό τοις πάσι ότι τον καλύπτουν έξ ολοκλήρου οι ναοί εκ περιτροπής (όλα τα έξοδα μέχρι και τα πλαστικά). Τα χρήματα από τους δίσκους, τις τριμηνίες, τις δωρεές σε χρήμα και σε τρόφιμα από πιστούς, από κοινοτικές ευρωπαϊκές χορηγίες κ.ά. πού πάνε; Μόνο ο Θεός και ο δεσπότης ίσως γνωρίζουν;
3) Την Κυριακή 1η Απριλίου των Βαΐων οι ναοί γεμάτοι από κόσμο, είναι κατάλληλη ημέρα για ΔΙΣΚΟ υπέρ του Ταμείου “Λογίας Φιλαδελφείας και Αλληλεγγύης”. Και για να έχει μεγάλη επιτυχία η μητρόπολη προτρέπει “τον ευλαβή Ιερόν Κλήρον…”, πώς να τον κάνουν. «Επισημαίνουμεν υμίν προς καλυτέραν απόδοσιν ο Δίσκος… Παρακαλούμεν όπως αναγνωστή ευκρινώς κατά την ώραν του “Κοινωνικού”». Και συνεχίζει: «Παρακαλούμεν όπως καταθέσητε μετά του προϊόντος του δίσκου… την Μεγάλην Δευτέραν 2 Απριλίου (την επομένη δηλαδή!)».

4) Την Μεγάλην Πέμπτην 5η Απριλίου, να περιάχθωσι δίσκος υπέρ του Παναγίου Τάφου τα δε χρήματα να καταθέσητε – γράφει η μητρόπολης – εντός τριών ημερών δηλαδή την Κυριακή του Πάσχα στην Γραμματείαν της Ι. Μητροπόλεως.
Θεέ μου! Τι Ιεροσυλία! Την Μεγάλη Πέμπτη της Σταύρωσής σου  που με αργύρια έγινε η προδοσία σου, την ίδια ημέρα και ώρα να συγκεντρώνονται αργύρια για να τα εναποθέσουν… στον Πανάγιο Τάφο σου!!!
5) Είχαμε όλοι αυτή τη περίοδο συγκέντρωση χρημάτων και τροφίμων για “να δώσουμε λίγη χαρά στους πονεμένους και στερημένους αδελφούς μας” αξιέπαινη προσπάθεια.
Και δεν έφθαναν όλα αυτά. ΕΙΧΑΜΕ!
6) Την Παρασκευή του Λαζάρου (30 Απριλίου) ήρθε στους ναούς μητροπολιτικός φάκελος. Οι Ιερείς μετά από έναν τέτοιο τσουνάμι που είχαν όλο τον μήνα, είπαν, άντε ο δεσπότης μας θα μας έστειλε κάποια πασχαλιάτικη ευχετήρια κάρτα! Αμ, έλα και να δεις, αντί ευχές τους είχε μέσα – χωρίς καν ενημερωτικό σημείωμα – το νόμιμο “χαράτσι” της πρώτης τριμηνίας του νέου χρόνου, αυξημένου κατά περίπτωση από 5 έως 15 της εκατό από το περσινό.
Θεέ μου, τι θα κάνουμε πως θα τα φέρουμε βόλτα αναφωνούσαν, οι ταλαιπωρημένοι παπάδες!!!
Και σαν να μην έφθαναν όλα τα παραπάνω την Μεγάλη Πέμπτη κλήθηκαν οι ιερείς να παραλάβουν τον φάκελο με το πασχαλιάτικο δεσποτικό μήνυμα που θα διάβαζαν την ώρα της Ανάστασης.
 Ανοίγοντας το φάκελο να πάρουν το μήνυμα, μέσα είχε και εγκύκλιο για νέο δίσκο για τις μεγάλες “ανάγκες” του έχει το “Κρίκκειο” Ορφανοτροφείο.

Για το Θεό… είπαν. Αυτά τα δέκα κοριτσάκια, που και δέκα στόματα να είχε το καθένα, τα χρήματα που συγκεντρώνονται πάλι θα περίσσευαν!!!
Μετά όλα ταύτα, ο Θεός να λυπηθεί αυτή την έρμη ιερατική οικογένεια της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως διότι έπεσαν επάνω της σαν τσακάλια… Ίσως κάτι… κάτι βλέπουν ότι έρχετε… και κοιτούν ότι αρπάζουν!