Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Ο αγαπητός δεσπότης της Συναγωγής κ. Ιερωνύμος (Νικολόπουλος) ο είς Λάρισα, παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Εβραίων, όπως συνηθίζει ανελλιπώς (για τρίτη χρονιά) από την ἀναρρίχησή του στό θρόνο του Αγίου Αχιλλείου.

  Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι  είχε το πρόσταγμα

εκφωνήσεως του πανηγυρικού ως "σοφολογιώτατος" σε ανάλογη  εκδήλωση που έγινε στο ωδείο της Λαρίσης.

  Κάνει τα πάντα να αρέσει στους κρατούντας, αδιαφορώντας για την παράδοση της Εκκλησίας.

  Αν τολμούσε ο κ. Ιερώνυμος ας μην πήγαινε... είπε γέροντας με νόημα... 

Δείτε έτερον σχετικό Δημοσίευμα της Μητροπόλεως: https://imlarisis.gr/%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%bc%ce%bd%ce%ae%ce%bc%ce%b7%cf%82-%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%ba%ce%b1%cf%85%cf%84%cf%8e%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82/

=============================================

Ο Ραβίνος Λάρισας κ. Ηλίας Σαμπετάι, και ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος

ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης: Ποτέ ξανά (φωτ. +βίντεο)

Φωτό: larissanet// Λεωνίδας Τέκας

«Ποτέ ξανά» είπαν για μία ακόμη φορά στη σημερινή εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος που πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο Λαρισαίων Εβραίων Μαρτύρων Ολοκαυτώματος.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα και έτσι παρεβρέθηκαν ο Σοφολογιότατος Ραβίνος Λάρισας κ. Ηλίας Σαμπετάι, ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γεώργιος Στύλιος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης και ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής κοινότητας Λάρισας, Ηλίας Καμπελής.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός κατά τη διάρκεια της εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος επισήμανε:

««Ποτέ ξανά». Δυο λέξεις που μας ενώνουν όλους. Δυο λέξεις με τις οποίες υψώνουμε τη δική μας φωνή, εκπέμπουμε το δικό μας μήνυμα, αναλαμβάνουμε τη δική μας δέσμευση, όπως γίνεται και σε κάθε άλλη γωνιά της πατρίδας αλλά και σ’ ολόκληρο τον κόσμο  για να μην επαναληφθεί η πιο μελανή και τραγική στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας, το Ολοκαύτωμα των Εβραίων.«Τα έθνη πρέπει να  θυμούνται για να διδάσκονται»,  έλεγε ο  Θουκυδίδης. Η ιστορική μνήμη υψώνεται σαν ασπίδα προστασίας και μας διδάσκει ότι  «εκείνοι που είναι καλά ενημερωμένοι για το παρελθόν, δεν πρόκειται να απελπιστούν για το παρόν». Γι΄ αυτό οι εκδηλώσεις μνήμης αποτελούν πηγή έμπνευσης, ώστε όλοι να διδαχθούμε την αξία της  ειρηνικής συνύπαρξης ανάμεσα στους λαούς, να καταπολεμήσουμε κάθε μορφή μίσους, φανατισμού και ρατσισμού και να υπερασπιστούμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας».


Είναι υποχρέωση των εθνών η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης. Σύμφωνα με σύγχρονους ερευνητές της ιστορίας,  «η ανιστόρητη κοινωνία μοιάζει με άνθρωπο αμνησιακό. Και η κοινωνία που έχει διαστρεβλωμένη αντίληψη της ιστορίας της, μοιάζει με άτομο ψυχοπαθές».

«Τα έθνη πρέπει να  θυμούνται για να διδάσκονται»,  έλεγε ο  Θουκυδίδης. Η ιστορική μνήμη υψώνεται σαν ασπίδα προστασίας και μας διδάσκει ότι  «εκείνοι που είναι καλά ενημερωμένοι για το παρελθόν, δεν πρόκειται να απελπιστούν για το παρόν». Γι΄ αυτό οι εκδηλώσεις μνήμης αποτελούν πηγή έμπνευσης, ώστε όλοι να διδαχθούμε την αξία της  ειρηνικής συνύπαρξης ανάμεσα στους λαούς, να καταπολεμήσουμε κάθε μορφή μίσους, φανατισμού και ρατσισμού και να υπερασπιστούμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας».




 ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ :

Εκδήλωση στη Λάρισα για την Εθνική Ημέρα Μνήμης

https://www.youtube.com/watch?v=3MgrQIrwqI8&feature=emb_logo

Εκδήλωση στη Λάρισα για την Ημέρα Μνήμης. Ηλίας Σαμπετάι

https://www.youtube.com/watch?v=N2a9tP0F3lQ&feature=emb_logo

πηγή: 


 https://imlarisis.gr/%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%bc%ce%bd%ce%ae%ce%bc%ce%b7%cf%82-%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%ba%ce%b1%cf%85%cf%84%cf%8e%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82/

 https://www.larissanet.gr/2021/01/27/ekdilosi-gia-tin-ethniki-imera-mnimis-pote-xana-fot-vinteo/

 ===========================================================

=======================================

Έτερον σχετικό

Δημοσίευμα της Μητροπόλεως :

 

 

 

 

 

 

Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος 

https://imlarisis.gr/%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%bc%ce%bd%ce%ae%ce%bc%ce%b7%cf%82-%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%ba%ce%b1%cf%85%cf%84%cf%8e%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82/

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος στη Λάρισα διοργάνωσε η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Φέτος, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, οι θεσμοθετημένες εκδηλώσεις δεν πραγματοποιήθηκαν. Τελέστηκε μόνο η επιμνημόσυνη δέηση από τον Σοφολογιώτατο Ραβίνο κ. Ηλία Σαμπετάι και η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εβραίων Μαρτύρων, χωρίς κοινό, αποκλειστικά από μια μικρή αντιπροσωπεία εκπροσώπων της πόλεως, υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.

Παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γεώργιος Στύλιος ως εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης και ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας κ. Ηλίας Καμπελής.